Hlavní obsah

Extraligoví hokejisté se dočkali svých odborů. Projekt podpořili i Jágr se Strakou

Praha

Ve vyspělém hokejovém světě naprostá samozřejmost, v tuzemsku však instituce neexistující. Tedy až do dneška. Po roce a půl intenzivních příprav vznikla Česká asociace hokejistů (CAIHP), jež bude sdružovat profesionální extraligové hokejisty, prosazovat jejich zájmy a poskytovat jim komplexní poradenství. V čele neziskové organizace stoji její předseda Marek Černošek, dosud aktivní hráč, místopředsedkyní je pak Markéta Haindlová, která stejnou úlohu plní i v českém fotbale.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejista Marek Černošek (vlevo) a Markéta Haindlová představili 15. srpna 2013 na tiskové konferenci Českou asociaci hokejistů.

Článek

„Spuštění hráčské asociace je naprostou nutností. Tahle služba je všude ve světě i Evropě běžná, jen u nás chyběla. Začíná nová éra, dnešním dnem se konečně řadí i Česká republika mezi vyspělé hokejové země co se týče hájení práv sportovců," těší Černoška, který se o spuštění svého druhu hokejových odborů přičinil nejvíce a i jeho zásluhou vyslovili projektu důvěru všichni extraligoví hráči.

CAIHP si klade za cíl hájit zájmy hráčů, poskytovat jim servis v oblasti právní či finanční, hokejistům však bude zajišťovat i pojištění. Případně své klienty, kterými jsou všichni extraligoví hráči nad osmnáct let, zastupovat při jednání s kluby, například při zpoždění nebo nevyplácení výplat.

A hlavně  - CAIHP chce být rovnocenným partnerem při jednáních s Českým svazem ledního hokeje (ČSLH), který extraligu řídí, a Asociací profesionálních klubů (APK). „Dosud totiž hráči neměli možnost ovlivňovat dění v hokeji, komunikovat se svazem nebo APK," připomíná Černošek, podle kterého bude česká asociace spolupracovat i s těmi v zahraničí, včetně zámořské NHLPA.

Černošek: Jágr byl hned pro

Sedmatřicetiletý Černošek, jenž stále aktivně hraje za kladenské Rytíře, si pochvaluje reakci, které se mu po jednání dostalo od zástupců či majitelů extraligových klubů i samotných hráčů. „Nesetkal jsem se s tím, že by byl někdo zásadně proti, že by neměl zájem. První jsem jednal s Jardou Jágrem (majitelem Kladna) a hned souhlasil, aby v Česku něco takového vzniklo. Úplně stejný názor měl i Martin Straka (majitel a kapitán Plzně)."

V minulosti již dva pokusy o zřízení hráčské asociace proběhly, pokaždé ale skončily neúspěchem. I proto, že za nimi stáli čeští hokejisté působící v zámoří, kteří na podzim odletěli za oceán a nechali doma jen své právní zástupce, kteří na všechno nestačili. Podobný scénář se nyní opakovat nebude, neboť za projektem stojí domácí hráči a odborníci. Členy výkonného výboru jsou Martin Ručinský, Jiří Vykoukal a Josef Voltr, ambasadorem pro první rok byl zvolen Petr Nedvěd, kapitán libereckých Bílých Tygrů. V asociaci pak působí i zástupci hráčů z každého extraligového celku.

„Tehdy byli hráči nejednotní a záměru nevěřili. Teď je důvěra daleko větší. Je to výborná věc, já už to zažil v Americe, kde jsem byl členem asociace NHLPA a fungovalo to výborně. Člověk věděl, že se mu pomůže při jakémkoli zdravotním nebo právnickém problému. Hráči musejí být svazu a APK rovnocenným partnerem. Sice je všechno ještě v plenkách, ale věříme, že se to uchytí," řekl Martin Ručinský, jenž v NHL odehrál 16 sezón.

První rok zdarma, pak budou platit příspěvky

Černošek si už vytyčil priority, kterými se nyní bude zabývat. „Prvním důležitým krokem je dohoda s ČSLH. Připravujeme memorandum a věřím, že ho spolu podepíšeme. Byl bych rád, abychom se se svazem i APK bavili o možnostech pozitivních změn," přeje si předseda asociace, která je příspěvkovou organizací a peníze shání od partnerů a sponzorů.

„Hráči budou mít první rok členství zdarma, od další sezóny budou platit příspěvky tak, jak je to běžné ve světě," přibližuje Černošek, jehož pravou rukou je Markéta Haindlová. Ta působí i v hráčské fotbalové asociaci nebo mezinárodní asociaci hokejových odborů WAIPU. „Ale s fotbalu neodcházím. Můžete mě čekat tam, kde budou sportovci potřebovat pomoc," usmála se energická žena, která vystudovala sportovní práva v Curychu a letos se neúspěšně ucházela o funkci předsedkyně fotbalového svazu.

Reklama

Související témata: