Hlavní obsah

Spása pro Tygry? Loučící se Nedvěd s Bartkem

Ostrava

Vyhrát jeden zápas potřebují Vítkovice, aby se dostaly do čtvrtfinále play off. Tak výhodnou pozici si vypracovaly dvěma výhrami nad Libercem na svém ledovém „letišti“. První šanci mají ve čtvrtek. Už na půdě soupeře, který ale nekapituluje.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Liberecký útočník Petr Nedvěd

Článek

Jejich dosavadní výkon v předkole extraligy stál na třech pilířích. Tím prvním byl brankář Filip Šindelář. V prvém duelu udržel čisté konto, druhý nedovolil Liberci zdramatizovat, když ve třetí třetině si poradil s trestným střílením Vlacha i sólo nájezdem Bulíka.

Druhým pilířem byla vítkovická obrana. Důrazná, těsná a minimálně chybující. Hlavně hráz postavená ve středním pásmu byla pro Liberec jen velmi těžko překonatelná.

Třetím pak rychlé góly na začátku obou utkání, které bezpochyby přenesly větší díl nervozity na soupeře a vítkovický tým psychicky posílily.

Ve výkonu vítkovického týmu ale zůstala jedna vážná rezerva. V play off hrají významnou roli přesilové hry a Oremusův tým nevyužil početní převahu ani jednou, byť v obou utkáních dohromady měl čtrnáct takových příležitostí.

Vítkovice v základní části platily za soupeře, který doma body snadno rozdává, ale venku je velice úspěšný. Teď Liberec doma přehrály, takže se staly favoritem série. Brankář Šindelář ale varoval: „V Liberci jsme v této sezóně hráli dvakrát a obě utkání prohráli. Jeho hráči se totiž v domácím prostředí mnohem více cpou do brány a gólmanovi jsou hodně nepříjemní. Musíme se dobře nachystat a dobře rozehranou partii ukončit už v Liberci."

Liberečtí dali jediný gól

Liberec si po obou vítkovických vystoupeních stýskal na neproměňování šancí. „Jinak hrajeme dobře a nic nebalíme. Musíme však ještě více bruslit, tlačit se do branky, jen to může přinést zvrat," říkal Jaroslav Vlach, autor jediné liberecké branky ve dvou vítkovických zápasech.

Problémem Bílých Tygrů ve Vítkovicích bylo, že se neprosadili jejich nejproduktivnější hráči Nedvěd a Bartek. Bez jejich úderné pomoci sotva hrozbu vyřazení v předkole odvrátí. Lze očekávat, že oba hráči do toho půjdou tak říkajíc po hlavě. Zejména Petr Nedvěd, který ohlásil, že po letošní sezóně končí. „Kdyby to měl být můj poslední zápas, to bych byl fakt zklamaný," přiznával.

Při stěhování série do Liberce se mluvilo i o vlivu rozdílných rozměrů vítkovického a libereckého kluziště. Trenér Tygrů Pavel Hynek v tom velký význam nevidí. „Rozdíl není nijak zásadní. Ve Vítkovicích se zdá být plocha větší kvůli objemnějšímu hledišti a výšce tribun." Vítkovický asistent Roman Šimíček má trochu jiný názor. „Rozdíl v rozměrech hřiště hráči v hlavách mají a svoji roli to hrát může."

Reklama

Související témata: