Hlavní obsah

Přestupový kolotoč mění extraligové kádry

PRAHA

Další ročník hokejové extraligy sice začíná až za čtvrt roku, ale manažeři čtrnácti týmů mají hodně napilno. Lov na posily je v plném proudu a zdaleka ještě nekončí. Poslední velký přestupový kousek se v tomto týdnu povedl pardubickému manažerovi Zbyňkovi Kusému, který Jana Čalouna vysmýkl z lasa nejmenovaného extraligisty.

Foto: PRÁVO/Lukáš Táborský

Jiří Dopita bude příští sezónu působit ve Znojmě.

Článek

"Zřejmě budeme potřebovat i další ofenzivní hráče," říká přesto kouč Vladimír Martinec. V případě startu zámořské NHL by se totiž z kádru mistra poroučelo útočné trio Hejduk, Bulis, Hemský, které v základní části uplynulého ročníku nastřílelo celkem 62 branek.

"Čaloun je ostrostřelec, měl by je alespoň částečně nahradit," soudí Martinec a odkazuje na manažera Kusého. "Nějaké posily by se u nás v průběhu léta ještě měly objevit." Rozjezd NHL by ovlivnil složení drtivé většiny dalších kádrů. "Ukazuje se, že minulý ročník byl v mnohém unikátní, úroveň hry se prudce zvedla," soudí bývalý reprezentant Martin Hosták.

Lešku má ve Zlíně nahradit Král

Finalista ze Zlína si nyní z Třince přivedl protřelého Richarda Krále a věří, že si zkušený tvůrce hry vzpomene na produktivnější roky své kariéry, zvláště když v celku Hamé už nebude působit Petr Leška. "Nabídli jsme mu nejlepší kontrakt v dějinách klubu, ale nabídce z ruského Petrohradu jsme prostě konkurovat nemohli," vysvětloval fanouškům manažer Petr Husička.

Ambiciózní Liberec myslí po historické semifinálové účasti ještě výš. "Cílem je finále," nebojí se konkretizovat liberecký manažer Ctibor Jech, který mezi Bílé Tygry přivedl beky Nikolova a Richtra i z Finska se vracejícího útočníka Šachla. To by měl být konečný stav. "Pokud se tedy neobjeví nikdo, o koho nebudeme mít eminentní zájem," nechává si Jech přece jen otevřená zadní vrátka.

Šindel chce obměnit Spartu

Čtvrtfinálové karamboly budou chtít dozajista odčinit pražská S. Růžičkova Slavia získala ofenzivní trojici s reprezentačními zkušenostmi Divíšek, Bednář, Duda, sestavu Sparty si zase přetváří k obrazu svému nový kouč Jaromír Šindel. "Znám ho dobře a vím, že chce dát dohromady mužstvo konkurenceschopné po všech stránkách," říká Hosták o sparťanském trenérovi. Dramatické obměny doznaly zejména zadní řady, kam se z Finska vrátil zkušený Jiří Vykoukal.

Plány o napravení minulé sezóny mají ale i v jiných týmech. Třeba v Třinci zocelili obranu zkušenými jmény. Překvapit bude chtít také Znojmo v brance s Trvajem a v útoku se šéfem Dopitou. "Trochu to vypadá, že se Jirka blíží víc k domovu, ale na kvalitě jeho hry se jistě nic moc nezmění," předpokládá Hosták.

O ztracené pozice bude bojovat Plzeň. Mohutně zbrojil i nováček z Českých Budějovic. Na vývoj zámořské situace čekají v Kladně. "Mám takový dojem, že letos už NHL začne," usuzuje Hosták. "Celky, které se do osmičky v minulé sezóny nedostaly, budou mít ohromnou motivaci."

TOP 1O HOKEJOVÝCH POSIL
1. Jiří DOPITAPardubice - ZNOJMO
2. Roman MÁLEKKarlovy Vary - PLZEŇ
3. Jiří TRVAJCSKA Moskva - ZNOJMO
4. Jan ČALOUNLitvínov - PARDUBICE
5. Jaroslav BEDNÁŘOmsk - SLAVIA
6. Jiří VYKOUKALEspoo - SPARTA
7. Richard KRÁLTřinec - ZLÍN
8. Ondřej VESELÝZlín - Č. BUDĚJOVICE
9. Robert KÁNTORTampere - PARDUBICE
10. Tomáš PÖPPERLESparta - VSETÍN

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.