Hlavní obsah

Je dobře, že nejsme jediný top tým v lize, říká sparťan Rolinek

Praha

Jen tři body z prvních tří extraligových utkání sice nejsou vstupem do sezóny, jaký si hokejová Sparta představovala, ale kapitán Tomáš Rolinek nepanikaří a vidí jako plus, že pozměněný tým není žhavým adeptem na mistrovský titul. „Největší favorit to má vždycky nejtěžší. Minule jsme kralovali základní části, ale pak nehráli ani finále. Teď na to chceme jít jinak,“ tvrdí 34letý útočník.

Kapitán hokejistů Sparty Tomáš Rolinek.

Článek

Mají se fanoušci připravit na to, že se Sparta bude rozjíždět pomaleji?

Budeme rádi, když v klidu odehrajeme základní část a nemusíme být nutně první, i když samozřejmě nikdy nepůjdeme na led s tím, že nestojíme o vítězství. Věřím, že dokážeme hrát nahoře, i když to zřejmě už nebudou střelecké hody z naší strany. My i fanoušci se musíme připravit na upracovanější hokej. Nejlepší by bylo naplánovat si to tak, že včas zabereme a pak budeme během play off jen a jen přidávat.

To je poučení z minulé sezóny, kdy sen o sparťanském titulu zhasl v sedmém zápase semifinálové série s Brnem?

Člověk to má v hlavě pořád a nemůže uvěřit. Měli jsme skvěle rozehraný sedmý zápas, jenže sami jsme Kometě nabídli obrat. Nastal tam výpadek spousty hráčů, neunesli jsme to v hlavě a pak přišla křeč. Doufám, že taková tma v našem výkonu se už nikdy nebude opakovat. K té víře mě vede i poznání, že máme výborný kolektiv, určitě lepší než v minulé sezóně.

V čem se to zlepšení projevuje?

Všichni žijí s týmem, noví kluci, kterých zase bylo hodně, charakterově dobře zapadli do týmu. Netvoří se žádné partičky, každý se baví s každým. To jsou takové maličkosti, které uvnitř týmu cítíte a vnímáte. Před rokem jsem byl taky jedním z těch, kdo přišel, ale letos už jsem na to hodně koukal, jak se mužstvo skládá.

Co jste vypozoroval?

Výběr hráčů je samozřejmě věcí trenéra a manažerů, do toho ani kapitán, ani žádný jiný hráč nemůže vstupovat, ale pak už je to hlavně na vnitřních rytmech kabiny, aby si hotový tým utvořila a klapalo tam všechno, jak má. Možná bylo i pozitivní, že se nedalo tolik peněz za nové hráče.

Jak to myslíte?

Loni tu byly vysoké platy a ze všech stran jsme slyšeli, že když se nakoupila spousta hráčů, že úspěch už prostě musí přijít. Letos se ale objevily další kluby v čele s Třincem, které hodně posílily, a Sparta už není jediný top tým v lize. Špička soutěže bude letos hodně vyrovnaná a pozornost nebude upřena jen na nás, což týmu určitě prospěje.

Myslíte, že v této sezóně nebude Sparta pod takovým tlakem?

Tlak je vždycky, zvlášť v klubu, který čeká na titul od roku 2007 a každý rok o něm mluví. Nemůže to ani být jinak, tradice Sparty zavazuje. Já jsem rád, že mohu hrát v týmu, který má veliké ambice a nejvyšší cíle, to žene dopředu každého hráče a ne jenom mě.

Vedle domácí soutěže je tu i Liga mistrů, kde máte jasný úkol postoupit ze skupiny. Vidíte to reálně?

Čekají nás dva rozhodující zápasy s Mannheimem, můžeme si to uhrát sami a na nikoho nekoukat. Växjö a Kuopio nebyly vůbec snadní soupeři, přesto máme ze čtyř utkání tři výhry. Už v létě jsme k Lize mistrů nepřistoupili tak, že to jen odkloužeme. Nejen vedení, ale i my hráči bereme soutěž s plnou vážností.

Návštěvnost právě na Spartě byla ale prachbídná. Napadá vás, proč jste ani na jeden z domácích zápasů této soutěže neměli v hledišti přes dva tisíce diváků?

Bavili jsme se o tom i v kabině a myslím, že začátky v osm večer nejsou úplně ideální. I když skutečný fanoušek přijde na zápas svého týmu v jakémkoli čase, jenže pro naše lidi je Liga mistrů zatím novou soutěží, která asi tolik netáhne. Chtěl bych věřit, že až se venku ochladí, návštěvy i v extralize budou zase výborné a budeme mít na každý zápas šest tisíc lidí.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice