Hlavní obsah

Zelenka věří, že zase bude sparťanem

PRAHA

V minulé sezóně si prožil peklo, ale dokázal se dát dohromady a zase se rve o šanci. Ve Spartě je zatím hokejový útočník Jiří Zelenka na zkoušku a dělá vše pro to, aby s klubem svého srdce podepsal angažmá.

Foto: ČTK/Dan Krzywoň

Jiří Zelenka (uprostřed v černém) chce být zase platným členem kádru Sparty.

Článek

"Jsme domluveni s trenérem Šindelem, že odehraji pět nebo šest přípravných zápasů a pak se uvidí," osvětluje dohodu kovaný sparťan, který z holešovické kabiny odešel před dvěma roky na angažmá do Freiburgu. V Německu se chytil, patřil mezi nejlepší forvardy týmu, ale pak přišel krutý zlom. Při baráži s Hannoverem jej loni v březnu Švéd Jakobsson surově udeřil hokejkou přes obličej. Výsledek: rozdrcená čelist, skřípnutý trojklanný nerv. Přihlásila se nepředstavitelná bolest.

"To, co Jakobsson udělal, se nedá přejít mávnutím rukou. Proto jsem podal žalobu. A stojí za mnou i Freiburg. Jdu to toho," nebere si servítky. První soud dopadl pro Zelenku dobře. Teď se bude jednat o finanční kompenzaci, ale také o potrestání Švédova kriminálního zákroku. "Nemohl jsem osm měsíců hrát. Navíc mám trvalé následky. Když koušu, tak mě hned rozbolí hlava," líčí problémy. "Bolestí jsem byl nepříčetný. Myslím, že dokážu pochopit, čím prošel při léčbě leukémie třeba cyklista Armstrong," říká.

Podvědomě však nějakou dobu cítil 32letý hokejista strach, bál se soubojů. "Doktor mi ale řekl, že srostlé je to dobře. V Německu jsem schytal dost ran. Čelist to vydržela, tak jsem se oklepal." Prožité martyrium však Zelenku zocelilo. "Psychicky jsem silnější. Člověk s tím stejně nemohl nic udělat. Jen doufat," potvrzuje.

Teď si nejlepší sparťanský střelec všech dob vysnil návrat na dobře známá místa. Vedle kouče Jaromíra Šindela před lety dokonce sedával v kabině. "Přátelství přetrvalo. To by mi asi nevolal, kdyby to bylo jinak," pousměje se vyhlášený bavič. V tomto ohledu jej nezměnil ani incident s Jakobssonem. "Já už jiný nebudu. V určitých věcech jsem se ale uklidnil." A v jakých například? "To se nedá komentovat," hned se směje.

Před dvěma lety sice neodcházel ze Sparty právě v dobrém, ale nad tím už jen mávne rukou. "Je to pryč, jsem jinde. Mám hlavně radost, že můžu zase hrát s klukama," říká Zelenka, bývalý člen vyhlášeného jádra Pražanů, které se zase pomalu obnovuje. "Vrací se to do starých kolejí. Když přišel z Finska Bača, tak aspoň nebudu druhý nejstarší," popíchne hned navrátilce Jiřího Vykoukala. "Chci ve Spartě zase něco dokázat a jsem přesvědčen, že to vyjde," nepřipouští si nezdar.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.