Hlavní obsah

Návrat do Litvínova? Sparta se neodmítá, ta hraje o titul každou sezónu, vysvětluje Eminger

Praha

Vítěznou extraligovou premiéru zažil v neděli večer Vladimír Eminger. Dvaadvacetiletý hokejový obránce v týdnu ukončil angažmá ve finském Kärpätu Oulu, dohodl se na smlouvě s pražskou Spartou, které pomohl zdolat lídra soutěže z Třince 4:1.

Foto: www.hcsparta.cz

Vladimír Eminger v dresu Sparty.

Článek

Jak těžký pro vás extraligový debut byl?

Prvních pár střídání jsem si musel trošku zvykat, protože je to jiný hokej než ve Finsku. Ale nejlepší bylo skočit do toho po hlavě, postupem času už jsem to zvládal poměrně dobře. Jsem rád, že premiéra nakonec byla vítězná. Zapracovávám se do týmu, kluci v kabině mi v tom pomáhají, takže za pár týdnů a zápasů to bude dobrý.

V čem hlavně je tuzemský hokej jiný oproti tomu finskému?

Tady jsou hráči šikovní a techničtější, najíždí si více k modrým čárám, na šířku chodí dlouhé přihrávky. Kdežto ve Finsku se brání červená čára v pěti lidech.

Po jak dlouhé době jste hrál zápas?

Po osmi dnech. Bylo to celkem znát, taková pauza mi moc nepřidala. Navíc ten jiný styl hokeje... Opravdu docela náročný.

Proč jste vlastně v Oulu, se kterým jste loni vyhrál mistrovský titul, skončil?

Přišel další starší obránce, čímž nás bylo už devět, z toho šest starých. Trenér za mnou přišel, že se hraje právě na šest obránců....

Nestálo za to se kousnout a o místo v sestavě zabojovat?

Jenže já jsem bojoval už minulou sezónu, na začátku té aktuální taky. Trenér měl prostě o mém působení v Oulu jiné představy.

Do jiného finského klubu jste přestoupit nechtěl?

Chtěl jsem to zkusit, ale nehodlali mě pustit, aby neposilovali konkurenci. Takže jedinou volbou bylo vrátit se do Čech. Měl jsem i jiné možnosti, ale Sparta je prostě Sparta.

Mateřský Litvínov, ze kterého jste do Oulu v roce 2011 odcházel, byl rovněž ve hře?

Taky jsem s ním hovořil, nějaká komunikace proběhla. Přemýšlel jsem o tom, protože taky hraje nahoře, jenže potom se ozvala Sparta. A ta se neodmítá.

Konkurence v ní se neobáváte?

Naopak je to pro mě jenom dobře. Potřebuju ji, abych se dostával nahoru. Prostě jsem přesvědčený, že jít do Sparty byla dobrá volba. I proto, že se tu každou sezónu hraje o titul.

Ten je vaším hlavním cílem v této sezóně?

Nejdřív se hlavně musím zapracovat do týmu a najít si v něm stálé místo. Pak bych chtěl zkusit porvat se o titul. Uvidíme, stát se může cokoliv.

A co reprezentace? V ní jste zatím neodehrál jediný zápas, v létě jste se ale zúčastnil přípravného kempu v Edenu...

Budu teď víc na očích. Už při pátečním zápase v Litvínově jsem potkal pány Růžičku s Weissmannem (trenéry národního týmu). Pozdravili jsme se a aspoň si všimli, že jsem zpátky.

Stěhování už máte kompletně za sebou, nebo se ještě musíte pro zbytek věcí do Finska vydat?

Za těch tři a půl roku jsem už tam měl spoustu věcí, ale s balením mi pomohla přítelkyně. Zvládli jsme to vcelku dobře, všechno jsme odvezli. Už nemá cenu se tam vracet, musím se naopak aklimatizovat v Praze. Je to větší město než Oulu, rušnější. Ale myslím, že to půjde.

Byt už jste si našel?

Zatím bydlím na hotelu, do svého bych ale měl jít už v pondělí nebo úterý.

Reklama

Související témata: