Hlavní obsah

Kanonýr Vopat s Ustrnulem klidně zajde na pivo

PRAHA

Poprvé v kariéře okusil útočník Sparty Roman Vopat, jak chutná vstřelení gólu v nejvyšší české soutěži. A rovnou nasázel soupeři tři branky! Přispěl tak k výhře svého celku nad Karlovými Vary 6:4. Navíc v závěru zvedl diváky ze sedadel drsnou bitkou s obráncem Západočechů Liborem Ustrnulem. Důležitější než rvačka byl ale hattrick.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Útočník Roman Vopat na sparťanské střídačce.

Článek

Vopat svými trefami dvakrát zařídil vyrovnání nepříznivého stavu. "Jasně, že jsem za hattrick rád. Hlavní jsou ale tři body. Dát tři góly je štěstí. První dva byly šťastné, třetí náhoda. U mě je to opravdu štěstí dát tři góly za zápas. Nikdy v životě jsem hattrick nedal," tvrdil skromně po zápase Vopat.

Zvláště třetí gól ale příliš jako náhoda nevypadal. Vopat z brejku nechytatelným švihem vymetl pavučinku v brance Romana Čechmánka. Puk vylétl z branky tak rychle, že gól musel posoudit videorozhodčí. "Zavřel jsem oči. Čechmánek je velký gólman, tak jsem to zkusil nahoru a vyšlo to," říkal spokojeně devětadvacetiletý forvard.

Vopat posledních pět let odehrál ve Finsku a nejvíce nastřílel 15 gólů. Po duelu s Energií má po třech utkání na svém kontě už tři. "Vyplývá to z toho, že hraju s dobrýma hráčema. Vytvořili jsme si tlak a určité týmy pod tlakem zpanikaří a chybují. Z toho pak vyplývají góly," popsal svoji střeleckou explozi stokilový pořízek.

Přestávka vše změnila

Dlouho to ale na výhru nevypadalo. Karlovy Vary hrály s větší chutí a po první třetině vedly 3:1. "Oni čekali na naše chyby, dali dva náhodné góly. V kabině jsme si ale o přestávce vše vyříkali," vysvětluje Vopat změnu po první přestávce.

Sparta v průběhu zápasu ztratila pro zranění dalšího hráče. Tomáš Vak v přesilovce trefil do obličeje před sebou stojícího Michala Sivka a ten otřesený a s krvácejícím šrámem rovnou zamířil na ošetřovnu. "Teď se ukáže, jak silný jsme tým. Michal nám bude chybět, ale musíme vyhrávat i bez zraněných spoluhráčů," uvědomuje si Vopat.

Závěr utkání byl hodně hektický. Nejprve Dvořák fauloval Netíka, pak se na odvetě dohodli právě střelec tří gólů a karlovarský bijec Libor Ustrnul. "V posledních pěti minutách bylo hodně nečistých zákroků na obou stranách. Ustrnul je obránce, který má zkušenosti z Ameriky. Pro ránu nejde daleko, já taky ne. Dohodli jsme se a poprali. To patří k hokeji," vysvětluje svou filozofii

Rozhodčí nejsou na podobné situace zvyklí

Rozhodčí měli co dělat, aby oba kohouty rozdělili. "Čároví rozhodčí u nás na podobné situace nejsou zvyklí. Měli by se nad sebou zamyslet, moc dobře se s tím nevyrovnali. Když se jeden rozhodne zakročit, musí i druhý," byl po zápase nespokojený Vopat.

Sparťanský útočník se ocitl dvakrát na zemi, vítěze bitky určovat nechtěl. "Mně tekla krev, jemu tekla krev. První jsem začal dobře já, potom se trefil soupeř. Tak ať si vše posoudí diváci. Vítěz ale jsem, protože jsme vyhráli 6:4. "Vopat měl v obličeji znatelné pozůstatky souboje, a navíc sedřenou pravou ruku. "Rány ale po vyhraném zápase tolik nebolí, všechno je v pořádku."

Po trestu ve hře následuje automaticky zákaz startu v následujícím utkání. "Tohle pravidlo je podle mě blbost. Když se dva hráči rozhodnou si něco vyřídit a nikoho jiného nezraní, nemělo by to tak být," nesouhlasí Vopat s pravidlem o automatické suspendaci na příští utkání.

Emoce byly v závěru hodně velké. "S koncem zápasu je vše pryč, žádná nevraživost nezůstává. Už teď jsem klidný. I v zámoří jdou dva kohouti pak klidně na pivo, s tím není problém," přibližuje Roman Vopat hladinu adrenalinu po skončeném utkání.

Reklama

Související témata: