Hlavní obsah

Barinka odnesl bitku tržnou ránou na hlavě. Sparťané před ním smekali, jak je nabudil

Praha
Aktualizováno

Byl to jeden z momentů, který hokejisty Sparty nastartoval. Jen necelou minutu poté, co Hradec Králové ve druhé třetině během sedmnácti vteřin dvěma góly otočil skóre na 3:2 ve svůj prospěch, svedl obránce Pražanů Michal Barinka dlouhou bitku s kanadským útočníkem Collinem Valcourtem. A přestože z ní vyšel s tržnou ranou na hlavě, z níž se řinula krev, mužstvo skutečně vyburcoval.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Obránce Sparty Michal Barinka v potyčce s útočníkem Hradce Collinem Valcourtem (vpředu).

Článek

„Srazili jsme se s nějakým protihráčem (Dejem) a už to začalo, když tam přijel Valcourt," popisoval Barinka předehru k bitce, za kterou oba aktéři vyfasovali trest na dvě plus dvě minuty. „Doufám, že tohle klukům vždycky pomůže. Jsme jeden tým, a když se něco podobného stane, musíme se postavit za druhého," říkal mistr světa z roku 2010 a účastník loňské olympiády v Soči.

„Klobouk dolů před Michalem. Šel do toho s tím, aby se něco změnilo a nabudil nás, což se v konečném důsledku projevilo," chválil svého spoluhráče Jan Buchtele, který vstřelil dvě branky.

Spartu Barinkův počin opravdu nastartoval. V závěru druhé třetiny přečkala 43 vteřin dlouhé dvojnásobné oslabení, aby pak ve třetí části třemi góly skóre otočila, a po triumfu 5:3 vede v sérii 2:0 na zápasy. „Vždycky ještě o něco víc potěší, když se vám podaří zápas otočit. Člověk z toho má lepší pocit a větší radost," usmíval se třicetiletý Barinka.

Úkol Hradce: Najít recept na sparťanské přesilovky

Hradec Králové přitom ve čtvrtek neodehrál špatný zápas, oproti tomu prvnímu se výrazně zlepšil. „Můžeme být spokojení s tím, že jsme vypadali trochu jinak než ve středu a hrál se play off hokej, jak by alespoň z naší strany měl vypadat," tvrdil kouč Mountfieldu Peter Draisaitl.

„Ve středu jsme byli tropický a něco jsme si k tomu museli říct. Teď už to od nás mělo víc emocí a nádech play off. Vůbec se to nedalo srovnávat. Jenže jsme měli na konci druhé třetiny Spartě při přesilovce pět na tři utéct o dva góly," mrzelo zkušeného útočníka Hradce Jaroslava Kudrnu, autora dvou branek.

Ještě víc než nad proměňováním svých přesilovek však musejí Východočeši dumat nad tím, jak přečkat ty sparťanské. Ve dvou zápasech série totiž Pražané rovnou polovinu z osmi svých gólů vstřelili v početní převaze. „Sparta je má fakt výborné a právě kvůli nim jsme čtvrteční zápas ztratili. Už ve středu jsme si rozebírali, jak je hrají, musíme to ale udělat znovu," uvědomuje si kapitán Hradce Jiří Šimánek.

Série se nyní přesouvá na východ Čech, kde je v neděli na programu třetí pokračování. „Budeme chtít vyhrát oba domácí zápasy a vrátit to zase do Prahy za vyrovnaného stavu. Čtvrteční zápas nám ukázal cestu a měli bychom v ní pokračovat. Ono to pak přijde," je přesvědčený Kudrna. „Doufám, že ve spojitosti s našimi výbornými fanoušky, teplem u nás a těžším ledem Spartu uděláme," přidal se Šimánek.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.