Hlavní obsah

Semifinále po 15 letech. Francouz si užíval postup Vervy a velebil sokův magnet

Litvínov

Hokejisté Litvínova postoupili po patnácti letech do extraligového semifinále. A to díky vítězství 4:1 ve čtvrtfinálové sérii s Pardubicemi. Pátý zápas dospěl, stejně jako ten předchozí, do prodloužení, v němž byli Severočeši úspěšnější a jásali po výhře 2:1.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Dramatická situace před pardubickým brankářem Robertem Kristanem (vpravo), uprostřed litvínovský Jakub Petružálek mezi hráči Pardubic.

Článek
Fotogalerie

Litvínovský brankář Pavel Francouz byl hrdinou dosavadního průběhu play off a postup mezi elitní čtyřku si užíval. „Jsme unavení, ale prožíváme super pocity. Připadal jsem si, jako kdybychom vyhráli celou ligu. Po rozhodujícím gólu jsme byli moc šťastní a dávali jsme si to najevo," líčil gólman.

„Nejvíc mě zaskočila střela z úhlu právě v nastaveném čase. Puk mi zůstal pod betonem. Lekl jsem se, že jsem si ho hodil do branky. To by mě moc mrzelo. Naštěstí jsem kotouč nějak zkrotil. Rozhodčí možná trošku brzy hodil buly a než jsem se stačil vzpamatovat, tak jsem měl v náručí střelu Petra Sýkory. To bylo štěstí. A v podstatě z protiútoku jsme dali vítěznou branku," oddechl si Francouz.

A vážil si toho, že Litvínov přetlačil soupeře poměrem 4:1 v sérii. „Bylo těžké se koncentrovat na všechny zápasy, protože Pardubičtí hráli brejkový hokej. Čekali na vyloženou šanci a přitom byli nebezpeční," tvrdil brankář, který ocenil i výkon soupeřova gólmana Kristana.

„Jenom jsem se modlil, abychom v pátek vyhráli. Viděl jsem, že tendence Kristanovy formy je stoupající a musím se ho zeptat, jaký používá magnet na chytání puků. Předváděl skvělé zákroky na brankové čáře a zneškodňoval střely z mezikruží, jako kdyby sbíral hrušky v sadu," zvolil Francouz zajímavý příměr.

Štestí, ale v opačném gardu

Trenér Radim Rulík rovněž neskrýval úlevu: „Sehráli jsme jedno z nejtěžších utkání. Pardubice hrály trpělivě a ještě jim napomohlo rychlé vstřelení branky. Naopak my jsme se nemohli dostat do vyložené šance. Kdybychom dostali druhý gól, asi by to nakonec dopadlo jinak než naším vítězstvím."

Velebil brankáře Francouze. „V klíčových chvílích tým podpořil jistotou. Ač neměl velký počet zásahů, byly tam pro něj těžké momenty. Držel nás ve hře. A v prodloužení se k nám přiklonilo štěstí. Odehrála se stejná situace jako předtím v Pardubicích, ale v opačném gardu. Využili jsme domácí prostředí k rozhodnutí zápasu," podotkl Rulík.

Pardubický trenér Miloš Říha starší přijal vyřazení sportovně: „Chtěli jsme sérii zdramatizovat. Soupeř však prokázal velkou odolnost. Páteční zápas jsme přitom začali dobře. A nepustili jsme Litvínov do jeho hry. Souhlasím s kolegou Rulíkem, že kdybychom utekli na 2:0, vyvíjelo by se to asi jinak. Ale nedali jsme druhý gól. Myslel jsem si, že bychom v závěru mohli i s přispěním štěstí strhnout výsledek na svoji stranu. Nestalo se tak a ač neradi, máme po sezóně."

Reklama

Související témata: