Hlavní obsah

Šindel skončil ve Spartě, střídá jej Výborný

PRAHA

Po Vsetínu a Třinci sáhla k trenérské změně i hokejová Sparta. Jaromír Šindel byl v úterý ráno odvolán, končí i jeho asistenti Volek s Doležal. Po reprezentační pauze aktuálně osmé mužstvo tabulky převezme František Výborný.

Foto: PRÁVO

Trenér František Výborný

Článek

Dvaapadesátiletý trenér, jenž se Spartou získal v roce 2000 extraligový titul a v současnosti působí jako kouč slovinské reprezentace, s návratem do Prahy souhlasil. "Byl jsem hned rozhodnutý, že to vezmu. Sparta pro mne byla vždy prioritou, nebylo co rozmýšlet," tvrdí Výborný, jehož asistentem se stane Marián Jelínek.

Oba mají mít kontrakt do konce dubna příštího roku s následnou opcí. "Trenér Výborný se mi v pondělí během noci ozval ještě ze Slovinska a ptal se, jestli bych s ním do toho nešel. Je to pro mne výzva, dlouho jsem neváhal," míní Jelínek, jenž pomáhal i loni Lenerovi ve Spartě.

"Stávající trenéři měli dost dlouho důvěru, ale chtěli jsme, aby mužstvo vytáhli do horní poloviny tabulky. Ředitel klubu Koželuh je nyní v USA, ale představenstvo Sparty dospělo k tomu, že pozice na hraně osmičky ani herní projev neodpovídají ambicím klubu. Zásah na trenérském postu muže prospět jako impuls, takže jsme celou věc rychle konzultovali po telefonu," vysvětluje manažer Miroslav Kuneš.

Krizi se snažili překonat

"Moc mě mrzí, že vedení klubu ztratilo trpělivost. Chápu, že tu nepanovalo nadšení z výsledků, ale krizi jsem se snažili nějak překonat. Navíc od začátku sezóny řešíme zdravotní problémy opor, takže nebyl čas ani prostor na koncepční práci," říká odvolaný Šindel s tím, že na hře se muselo projevit, že za poslední roky se rozpadlo jádro mužstva.

Šindel, který jako trenér sbíral tituly s juniory, nemá v extralize dospělých štěstí. Když se nemohla Sparta pod jeho vedením prosadit silovým hokejem, pokusil se vsadit na pečlivou defenzívu, jenže tým se dopouštěl fatální chyb a vázla zejména souhra obranných řad. Předčasně končil i předtím na Slavii či v Kladně, tentokrát však o pevnosti své pozice nepochyboval. "Jsem překvapený, že to vzalo takový konec a zatím netuším, co budu dělat dát. Potřebuji pár dní úplně vypnout a pročistit si hlavu," uzavírá Šindel, s nímž má vedení Sparty nyní projednat působení u mládeže.

Výborný je nyní se Slovinci na turnaji v Turíně, až po něm si rozhodne, zda bude s prací u reprezentace pokračovat. "Loučení by ale bylo hodně těžké," míní ostřílený kouč, jenž by měl v pondělí poprvé vést trénink Sparty. "Neviděl bych jako problém, pokud by chtěl Výborný u slovinské reprezentace pokračovat. Akci mají jen v době olympiády, kdy je tu pauza a MS se hraje až v květnu po sezóně," uvádí Kuneš.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice