Hlavní obsah

Z Ruska jsem chtěl pryč a v NHL mě nechtěli, říká chomutovská posila Červenka

Chomutov

Hokejový útočník Roman Červenka se po svém příchodu do Chomutova stává jednou z největších hvězd extraligy. Po podpisu roční smlouvy už má za sebou první trénink s týmem a je připravený naskočit mezi extraligové mantinely. „Vrátil jsem se mezi lidi, které znám ze Slavie. A jsem doma i kvůli rodině,“ říká devětadvacetiletý reprezentant.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Roman Červenka přichází na svůj první trénink s hokejisty Chomutova. Vlevo je masér a kustod Zdeněk Šašek.

Článek
Fotogalerie

Jak se se seběhl váš přestup z Petrohradu do Chomutova?

Čekal jsem delší dobu na další angažmá v zahraničí. Hlavně na Ameriku, která nevyšla. Pak jsem zvažoval druhé varianty - a jsem v Chomutově.

Co rozhodlo, že jste zvolil právě nováčka extraligy?

Asi fakt, že je tady Růža a hodně dalších lidí, které znám ze Slavie. Ať už kustodi, nebo hráči, se kterými jsem byl v jednom týmu. Přicházím v podstatě do známého prostředí, kde potkávám stejné tváře jako před svým dřívějším odchodem z extraligy.

Proč vám nevyšla NHL?

Protože mě nechtěli. Spíš hodlají stavět na mladých. Takže když se naskytl nějaký tým, tak řekli, že nemají peníze pod stropem. Prostě nebyl zájem.

Je to obrovské zklamání?

Vůbec. S ničím velkým jsem nepočítal. Beru to, jak to je.

Na jaře jste získal s Petrohradem Gagarinův pohár. Přesto jste v Rusku nezůstal.

Nechtěl jsem. Nějak to nebylo ono. Nebyl jsem tam úplně šťastný po sportovní ani osobní stránce. Cítil jsem, že potřebuji pryč a že už to dál nepůjde. Na KHL myšlenky nemám, do Ruska ne. Situace tam není ideální, co se týče rublu, politické situace, sankcí a všeho okolo. Život není úplně jednoduchý.

Co nabídky z Evropy?

Řešilo se Švýcarsko. Jeden tým nevyšel, protože momentálně neměli na čtvrtého cizince prostředky. Všude je plno. Finsko, Švédsko - abych řekl pravdu, to jsem moc nezvažoval. Není to zajímavé. Nevidím rozdíl, jestli hrajete ve Skandinávii nebo v Čechách. Naopak teď je to lepší, že jsem doma.

Jak vnímáte chomutovskou kabinu?

Moc mi chybělo české prostředí. V zahraničí jsem byl dva roky v šatně v podstatě sám. Takže i možnost návratu do extraligy měla svůj podíl na mém kroku.

Ve smlouvě nemáte klauzuli o případném uvolnění do ciziny!

Není kam odcházet. Chci si tu hokej užít, aby mě bavil. A mohu být i s rodinou. Měl jsem i nabídky z jiných extraligových klubů, což mě potěšilo.

Stoupnou s vaším příchodem chomutovské ambice?

Extraliga a hokej obecně se vyrovnávají. Nechtěl bych hrát o záchranu, na druhé straně tady nejsou nijak přehnané cíle. Může se stát cokoliv, ale základem je pokora a snaha vyhrát každý zápas. Potom mohou přijít výsledky. Trenér Růžička bude chtít z každého hráče dostat maximum, tím je pověstný.

Nastoupíte už v pátek proti Pardubicím?

Trénoval jsem a jsem v sestavě (mírný úsměv). Doufám, že se všechno stihne vyřídit po administrativní stránce. Místo si nevybírám, rozhodne trenér. Růža se mě ptal, ale přizpůsobím se jeho volbě, to je jasné. Je mi jedno, kam mě zařadí. A ani o tom nepřemýšlím.

Trenér Chomutova Vladimír Růžička o Červenkovi:
Jeho příchod se seběhl docela rychle. Jsme rádi, že jsme získali hráče s tak velkou kvalitou. Doufám, že Roman nastoupí už v pátek proti Pardubicím. S kým ale bude hrát ve formaci, to uvidíme až po dalších trénincích.

Co čekáte od svojí premiéry?

Dlouho jsem nehrál, naposledy na mistrovství světa v Praze. Bude to těžký start, ale věřím, že si na ligu zvyknu. Hlavně se musím dostat do tempa a chci být platný mužstvu.

Jaké máte další hokejové plány?

Nedokáži říci a ani o tom nechci spekulovat. V Petrohradu jsem měl smlouvu na tři roky a vydržel jsem tam dva. A co bude za rok, to je daleko.

Reklama

Související témata: