Hlavní obsah

Zlín s novými tvářemi zvedá hlavu, Marunu těšil premiérový gól

Pardubice

Od chvíle, kdy Jan Maruna přišel z Havířova na hostování, tak zlínská hokejová loď pluje rychle pryč z extraligových bažin. Od reprezentační pauzy sbírá pouze výhry, ta na ledě Pardubic už byla třetí v řadě a rozdílovou trefou se o ni zasloužil právě 26letý útočník.

Foto: David Taneček, ČTK

Jan Maruna oslavuje vítěznou branku Zlína.

Článek

„Zvedáme hlavu, to je důležité. Za sebe jsem vděčný už jen za tu šanci hrát nejvyšší soutěž a teď přišel i gól, k tomu vítězný," líčil Maruna, který přišel z první ligy výměnou za Okála, a proti Dynamu skóroval z ostrého úhlu. „Odrazil se ke mně puk od obránce, říkal jsem si, že musím vystřelit hned. Ani jsem nemířil, zkusil jsem to tam gólmanovi naprat na delší tyč, o ni se puk odrazil za čáru."

Extraligové působení ale začínal s obavou. „Kolena se mi neklepala, ale určitá nervozita tam byla. Navíc ve Zlíně jsem nebyl dobře deset let a pořádně ani nevěděl, kudy jet na stadión," vyprávěl debutant v nejvyšší soutěži, jemuž hodně pomohl dřívější havířovský spoluhráč Říčka. „Od malička jsme kamarádi. Robert se chytil ve zlínském dresu loni v podobné situaci, tak mě radil nejen s cestou," vykládal Maruna.

Zlínské angažmá vysvobozením

Zlín se během týdne vyškrábal ze dna tabulky, kam teď padl obhájce titulu Litvínov. „Věděli jsme, že výhrou máme šanci dostat i Pardubice pod sebe," uvažovala další z nových tváří útoku Adam Havlík, jenž měl po vynuceném říjnovém odchodu z Dynama speciální motivaci. „Zrovna tady jsem moc chtěl uspět, pro mě je zlínské angažmá vysvobozením."

Pardubicím v útoku chyběli marodi Starý, Tybor, Kolář i Redenbach. Příležitost tak dostal 20letý Slovák Šimun a ozdobil premiéru gólem. Jenže už za 9 sekund si hosté vzali vedení zpět, když Oldřichem Kotvanem z vlastního obranného pásma nahozený puk propustil Maxwell do sítě. „Chtěl jsem nejdřív přihrávat do brejku, ale soupeř to stihl obsadit. Tak jsem zkusil vystřelit, brankář asi viděl puk na poslední chvíli. Byla to hodně šťastná branka, ale jsem za ni rád, protože se na góly jinak hrozně nadřeme," tvrdil zlínský obránce.

„Bylo důležité, že jsme Pardubice za celou dobu nepustili do vedení. Mají doma velkou podporu diváků a obracet s nimi nepříznivý stav je těžké," doplnil Havlík a jen zalitoval svojí zahozené šance, kdy před poloprázdnou brankou nezpracoval kotouč. „Potom se Pardubice bohužel podruhé dotáhly. Třetí část byla už trochu o čekání na šanci, která rozhodne. Štěstí se přiklonilo k nám, za to jsme fakt moc rádi," říkal Havlík.

Reklama

Související témata: