Hlavní obsah

Pro rekordy nehrajeme, ale zápis do dějin nám zvýší sebevědomí, zní z liberecké kabiny

Liberec

Zápis libereckých hokejistů do extraligové historie je dotažený na všech frontách, i když do konce základní části chybějí ještě dvě kola. Po vítězství 8:4 nad Zlínem mají Bílí Tygři už jistý triumf, potřetí v historii tak získají Prezidentský pohár a navíc ziskem už 112 bodů vymazali třináct let staré bodové maximum Pardubic.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Liberečtí hokejisté slaví s fanoušky vítězství nad Zlínem a zároveň už jistý zisk Prezidentského poháru. Zleva obránce Jan Výtisk a Branko Radivojevič.

Článek

S 39 výhrami už předčili také rekordní bilanci jihlavské Dukly z její mistrovské sezóny 1981/82 a zítra ve Vítkovicích a v pátek doma proti Karlovým Varům mohou hranici rekordů posouvat. „Nehrajeme pro nějaké rekordy, ale když už se to všude probíralo, tak jsme chtěli zápis do dějin udělat i pro posílení sebevědomí," uvedl útočník Michal Řepík.

„Samozřejmě máme radost z takové reklamy pro klub," mínil trenér Filip Pešán, ve 38 letech nejmladší kouč v soutěži.

Jeho sestava působí jako dobře fungující mix. I když si gólmanská jednička Lašák před play off léčí třísla, Schwarz působí jako spolehlivý záskok.

Jako skuteční dravci

Důrazní obránci vzorně plní defenzívní úkoly a dokážou i podpořit útok. V něm hrozí gól od každé ze čtyř lajn, Liberec má devět útočníků v elitní pětadvacítce kanadského bodování extraligy!

Tygři se jako skuteční dravci ženou za kořistí. „Jsme pořád hladoví a jdeme si za tím od začátku sezóny. Mančaft je dobře poskládaný, šlape a máme asi něco navíc než ostatní týmy," tvrdil obránce Jan Výtisk. „Střípky složily skvěle týmové puzzle, zapadlo to zatím nádherně do sebe. Za vším je ale tvrdá práce. Snažíme se pořád makat a být správně nachystaní na play off," říkal s 19 trefami nejlepší střelec týmu Jakub Valský, jenž otevřel kanonádu proti Zlínu.

Chtěli jsme hlavně dodržovat systém hry, říká Pešán

Korunovaly ji čtyři góly v rozpětí 154 vteřin. „Nechystali jsme se lámat rekordy, ale chtěli jsme vyhrát a udržet poctivý režim ve hře postavený na dodržování systému, v němž hráči mají jasně nastolené role," podotkl Pešán po zápase, který dovršil rekordní liberecké tažení.

Hosté přijeli bez nemocných Marušáka se Žižkou a hlavně jim s teplotou ulehl gólman Kašík, takže poprvé v kariéře hájil zlínskou branku od začátku utkání Zavadil, jenž přišel loni v létě z Hodonína. Ve 33. minutě už ale zoufale ujel na střídačku, takže musel chytat 20letý junior Ondřej Haloda a ze dvou střel v rozpětí 15 sekund inkasoval.

„Naše nezkušené gólmany fakt lituju, vůbec jsme jim nepomohli," krčil před televizní kamerou rameny útočník Petr Holík.

Reklama

Související témata: