Hlavní obsah

Český reprezentant zůstal v šoku! Vidím dobře? Na náměstí je živý velbloud?

Praha

Po sedmi týdnech od odchodu z Vítkovic do ruského Chabarovsku je z angažmá na Dálném východě nadšený, i když Amur už nemá šanci postoupit do play off Kontinentální ligy. Pětadvacetiletý reprezentační obránce Marek Hrbas kvituje, jak mu přechod usnadnili čtyři jeho krajané hrající za poslední celek Východní konference soutěže.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český reprezentační obránce Marek Hrbas.

Článek

Hodně vám pomohli brankář Marek Langhamer, obránci Jan Kolář s Michalem Jordánem a útočník Tomáš Zohorna?

Je samozřejmě velká výhoda, že kluci už jsou v Chabarovsku nějakou dobu, znají město a umí rusky. Jsou skvělí, moc mi pomáhá hlavně Količ (obránce Jan Kolář), který v Amuru působí už pátou sezonu.

Chabarovsk leží jen dvacet kilometrů od čínských hranic, takže k venkovním zápasům častokrát létáte dlouhé hodiny. Už jste si zvyknul?

Velké vzdálenosti mi nevadí. V letadle máme dost místa, můžeme si lehnout, podívat se na film nebo se prospat. Velký problém mi spíš dělají přechody přes několik časových pásem.

Jak se s tím vyrovnáváte?

Chodím pozdě spát a modlím se, abych už konečně usnul. Před zápasy se snažím dospat po obědě. Extrémní to bylo po mém příchodu, když jsme hráli v Číně, to jsem spal snad jen tři hodiny za dva tři dny. Pak už jsem si radši vzal prášek. Podobné problémy jsem ale dopředu čekal, takže mě nepřekvapily.

Chtějí po vás v Amuru jiný styl hokeje, než na který jste byl zvyklý z extraligy?

Moc se toho pro mě nezměnilo. V Rusku je hokej hodně o bruslení, ale to mi nedělá problémy. Hráči jsou v KHL samozřejmě šikovnější, když uděláte chybu, útočníci ji umí využít. Opravdu mě po hokejové stránce nepřekvapilo.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český obránce Marek Hrbas a Claude Paschoud ze Švýcarska.

A po té mimohokejové?

Velbloud na náměstí.

Prosím?

Na náměstí ve sněhu si kolem soch z ledu chodil během Vánoc živý velbloud. Kolem procházely rodiny s dětmi a mezi nimi prostě velbloud s pánem. A děti na něm jezdily. Všechno jsem viděl z taxíku cestou na zimák a docela jsem koukal. Skoro jsem chtěl taxikáři říct, jestli by mi nezastavil, abych se přesvědčil, jestli dobře vidím.

V Chabarovsku bydlíte s přítelkyní. Neprotestovala, když jste jí sděloval, že se z Ostravy přestěhujete na Dálný východ?

Kupodivu se do Ruska těšila, protože ho má ráda. Hodně se těšila hlavně na borůvkové iqos, které kouří. Povídala, že u nás se prodávají mnohem dráž než v Rusku a já jí po čtrnácti dnech řekl, že je velká šance na ruské angažmá. Byla nadšená, navíc už se chystá, jak si zajede přes řeku nakoupit do Číny.

Umíte rusky?

Neumím, jen úplné základy. Rád bych si v ruštině popovídal, něco malinko rozumím, ale na hovory to rozhodné není.

Po sezoně vám v Chabarovsku končí smlouva, chtěl byste v něm pokračovat?

Zatím se ani neví, co s týmem bude, jestli bude v KHL pokračovat i v příští sezoně. Proto se ani neřeší hráčské smlouvy, na ně by došlo někdy v červnu. Já bych chtěl na sto procent zůstat v Rusku; ať už v Amuru, nebo někde jinde.

Reklama