Hlavní obsah

Ruské hokejové kluby nejvíce posilují Češi

PRAHA

Minimálně třiadvacet českých hokejistů by se mělo představit v novém ročníku ruské superligy. Ze zahraničních posil je to na aktuálních soupiskách ruských klubů suverénně nejvyšší počet. Druhým v pořadí dodavatelů svých odchovanců do velké země je Kanada, z kolébky hokeje míří pro následující sezónu do Ruska čtrnáct hráčů.

Článek

Nejvíce Čechů mají prozatím na soupisce v Magnitogorsku, dres místního Metallurgu by měli oblékat útočníci Jaroslav Kudrna, Jan Marek, Tomáš Rolinek, a obránce Karel Pilař. Naši krajané se totiž v klubu osvědčili, Marek i Kudrna patří k lídrům týmu, takže klub sáhl i po Rolinkovi s Pilařem, pro ně to bude v Rusku premiéra.

Dalšími nováčky v ruské lize jsou Leoš Čermák (Ufa), Jakub Klepiš (Omsk), Petr Hubáček (Nižněkamsk), Tomáš Divíšek (Jekatěrinburg), a Pavel Brendl (Nižnyj Novgorod). Posledně jmenovaný patřil mezi nejlepší hráče uplynulého ročníku švédské ligy, jenže Brynäs už neměl jeho plat peníze, zatímco Novgorod bude údajně Brendlovi platit milión dolarů za sezónu.

Peníze v Rusku zkrátka nejsou problém. Mezi nejbohatší kluby vůbec patří Kazaň, která má opět ty nejvyšší cíle. Klub nově získal Fina Niko Kapanena i švédského reprezentanta Tony Martenssona a nyní si brousí zuby na zkušeného brankáře. Údajně vybíra z trojice kandidátů: Stefan Liv, Brian Boucher, nebo Ray Emery.

Čeští hráči na soupiskách týmů ruské ligy před sezónou 2008/09:
Jekatěrinburg:Radek Philipp, Tomáš Divíšek
Nižnyj Novgorod:Pavel Brendl
Novosbirsk:Tomáš Mojžíš
Novokuzněck:Jan Horáček, Miloslav Hořava
Nižněkamsk:Ladislav Kohn, Petr Hubáček
Čeljabinsk:Michal Vorel
Omsk:Pavel Rosa, Jakub Klepiš
Čerepovec:Josef Straka
Dynamo Moskva:Karel Rachůnek, Petr Čajánek
Atlant Mytišči:Jan Bulis
Magnitogorsk:Jaroslav Kudrna, Jan Marek, Tomáš Rolinek, Karel Pilař
Jaroslavl:Zbyněk Irgl
Ufa:Leoš Čermák, Miroslav Blaťák, Michal Mikeska
Ostatní zasoupení zemí: 14 - Kanada, Finsko - 6, Švédsko - 5, Slovensko - 5.

Reklama

Související témata: