Hlavní obsah

Startuje první finále KHL, bude atraktivní i pro finské fanoušky

PRAHA

Prvním zápasem ve čtvrtek odstartuje finále prvního ročníku Kontinentální hokejové ligy (KHL) mezi týmy AK Bars Kazaň a Lokomotivem Jaroslavl. Vítěz série hrané na čtyři vítězná utkání získá trofej pro mistra zvanou Gagarinův pohár, a zároveň si zajistí také účast v základní skupině Ligy mistrů.

Foto: www.khl.ru

Finský brankář Kazaně Fredrik Norrena

Článek

Kazaň má před začátkem finále potíže se složením obrany. Kvůli nezbytným operacím předčasně skončila sezóna pro beky Jemelina a Kosmačeva, otazník visí nad dalším obráncem Muchačevem. Ten se dává dohromady po zranění v pátém zápase semifinále s Dynamem Moskva a na led vyjel teprve v úterý večer.

S největší pravděpodobností bude muset na pozici sedmého obránce útočník Žukov, který ostatně tuto roli zastal už v semifinále. Nejistý je i start finského brankáře Fredrika Norreny, jenž momentálně trénuje individuálně a čeká ho ještě vyndání stehů z operovaného palce. Kazaň však nemá určenou brankářskou jedničku a bez problémů může naskočit neméně kvalitní Stanislav Galimov.

Finové mají krajany na obou stranách 

Jaroslavl má naopak už k dispozici útočníka Dmitrije Sjomina, ale zda nastoupí v Kazani se vedení klubu rozhodne až těsně před finále. To je však pro klub jediná starost, jinak je kádr s řadou reprezentantů z několika zemí v pořádku. Mezi největší opory patří i česká útočná dvojka Zbyněk Irgl a Josef Vašíček.

Klub "železničářů" vede finský kouč Kari Heikkila a podle něj bude finále KHL velmi sledovanou záležitostí i v sousedním Finsku. "Finští novináři mě prozvánějí víc, než ti ruští. A co vím, tak některé bary ve Finsku budou zápasy vysílat i živě," řekl Heikkila listu Sport-Express. Finští příznivci mají svá želízka na obou stranách, vždyť v kádru Kazaně jsou hned tři jejich hráči - brankář Norrena a útočníci Kapanen a Hentunen.

Dva tituly pro Vůjtka a Peterka

Oba týmy se potkaly ve finále nejvyšší ruské soutěže už v sezóně 2001/02 a vyhrála Jaroslavl 3:0 na zápasy. Tehdy bojoval za Kazaň forvard s českými kořeny Jan Benda, Lokomotiv dovedl k triumfu jako trenér Vladimír Vůjtek, jenž měl v kádru Jana Peterka. Oba byli také u obhajoby titulu o rok později, kdy slavili výhru nad Čerepovcem. Finále hrála Jaroslavl také v sezóně 2007/08, ale prohrála s Ufou 2:3 na zápasy. Mezi poraženými byl i Zbyněk Irgl.

Zatímco Jaroslavl má na kontě tři tituly (ještě v sezóně 1996/97), Kazaň se stala šampiónem v letech 1997/98 a 2005/06. O rok později nestačila ve finále na Magnitogorsk. Poslední titul pamatuje řada hráčů ze současného kádru, který v letošní sezóně vyhrál nad Jaroslavlí oba zápasy v KHL: 4:3 po nájezdech doma a 1:0 v Jaroslavli. "Ve finále můžeme vidět sérii na sedm zápasů," odhaduje bývalý trenér Jaroslavle a nynější kouč juniorské sborné Vladimir Krjučkov.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.