Hlavní obsah

VIDEO: Otřeseného Kariyu odnášejí z ledu v dece, KHL znovu selhala

PRAHA/MOSKVA

Další problémy s nedostatečnou lékařskou péčí při zápasech musí řešit vedení Kontinentální hokejové ligy (KHL). Necelý rok po tragické smrti mladého útočníka Omsku Alexeje Čerepanova si hráči nemohou být jisti, že se dočkají dostatečné pomoci. Naposledy se o tom přesvědčil Martin Kariya z Rigy, jenž neschopen pohybu dlouho čekal na zásah lékařů.

Martin Kariya po faulu od Obšuta v zápase KHL

Článek

Mladší bratr kanadské hvězdy Paula Kariyi Martin má za sebou kromě angažmá v zámoří i zkušenosti z finské nebo švýcarské ligy a od nové sezóny nastupuje za Dynamo Riga. Ale to, čím si musel 27letý útočník projít v sobotním zápase KHL, ještě asi během své kariéry nezažil.

Během třetí třetiny zápasu se Spartakem Moskva Kariya inkasoval v rohu mantinelu tvrdý zásah loktem od slovenského bránce domácího týmu Jaroslava Obšuta a po ošklivém faulu se ještě při pádu udeřil hlavou o led. Pak zůstal nehybně ležet a zdálo se, že se nemůže pohnout. Uběhly takřka dvě minuty, když se nad ním skláněli bezradní lékaři, kteří jej nakonec odnesli z plochy pouze zabaleného v dece a prodírali se s ním neopatrně kolem střídačky hostí.

Na měsíc mimo

Kanadský forvard nakonec skončil v moskevské nemocnici, kde lékaři diagnostikovali otřes mozku. Přesto byl už v neděli převezen do lotyšské Rigy. "Noc proběhla bez potíží, Martin byl jen otřesen. Ke krvácení nebo pohmoždění mozku naštěstí nedošlo," tvrdil lékař Aris Ajvars.

Hokej si ale Martin Kariya nezahraje asi měsíc. "Prošel důkladným pozorováním a tomografií mozku a vypadá to v pořádku. Nicméně má pro příští týdny zakázány jakékoliv fyzické činnosti. Nebude snadné se po takovém zranění zase vrátit do hry," myslí si trenér Dynama Riga Július Šupler.

Vedení KHL po zápase, který měli možnost sledovat v přímém přenosu milióny fanoušků, spěšně obeslalo všechny kluby s pokyny o tom, jak postupovat při evakuaci zraněných hráčů z ledu. "Při zápase Spartaku s Rigou nebyly dodrženy předpisy ohledně lékařské pomoci zraněným hokejistům" psalo se v něm mimojiné.

Hossa: Proč to doktorům trvalo tak dlouho?

"Nemůžu pochopit, proč lékaři tak dlouho váhali, než přišli Martinovi na pomoc. V takovou chvíli by tam měli být za pár vteřin!" rozčiluje se Kariyův spoluhráč Marcel Hossa. Stěžují si i fanoušci Dynama Riga, kteří poslali na KHL stížnost na okolnosti zápasu. Vadí jim, že rozhodčí na faul Obšuta ani nereagovali, místní lékaři jednali pomalu, i to, že Kariyu odnesli v obyčejné dece místo na nosítkách.

Neopomněli přitom připomenout tragický případ Čerepanova, jemuž po selhání srdce v zápase s Čechovem nemohli lékaři pomoci, protože v hale chyběl defibrilátor. "Ukázalo se, že ani po takové události nejsou na stadiónech KHL vybaveni základními věcmi pro pomoc zraněným," píší fanoušci.

Reklama