Hlavní obsah

Marek: Pokud se vrátím, Sparta bude první volba

PRAHA

Hokejový útočník Jan Marek v minulých dnech definitivně ukončil své angažmá v ruském Magnitogorsku a čeká jej rozhodování, za který klub bude hrát v nadcházející sezoně. Elitní střelec nemá i přes nepříliš vydařenou sezónu o lukrativní nabídky nouzi. Vedle rozhodování, zda zůstane v Rusku, nebo se vrátí do pražské Sparty, se ale soustředí i na starty v reprezentaci. Ve středu pro něj totiž ve Švýcarsku začne boj o účast na mistrovství světa.

Foto: Petr Horník, Právo

Jan Marek na srazu hokejové reprezentace

Článek

"Do hokeje mám velkou chuť. Dva měsíce na začátku sezóny jsem kvůli zranění nehrál, ale už od Vánoc jsem se cítil dobře. A tak je to i teď. Jen mě mrzí, že teď nedávám tolik gólů, jako jsem dával předtím, ale snad se to zlepší," řekl Marek novinářům na pondělním podvečerním srazu národního týmu v Praze.

Třicetiletý útočník startoval na dvou světových šampionátech, letos však mezi hlavní adepty pro konečnou nominaci nepatří. Vinou zranění měl totiž v úvodu sezóny výpadek a ani pak se mu nedařilo tolik jako v minulých letech. I kvůli tomu odehrál jen jeden turnaj seriálu Euro Hockey Tour.

"Vím, že budu muset hodně makat, abych si o místo na šampionátu řekl. Uvidíme, co ukážu už teď při zápasech ve Švýcarsku a v dalších přípravných utkáních. Půjdu týden od týdne a uvidíme, jak to dopadne," řekl Marek, jenž je nejlepším střelcem současného kádru.

Zájem mají Kazaň a Petrohrad

Mezitím ale bude s agentem Robertem Spálenkou a manželkou řešit i svou budoucnost. Podle ruských médií se o jeho služby zajímají minimálně Kazaň a Petrohrad. "Některé týmy jsou ve hře. Chci si nad tím sednout s agentem, aby mi řekl co a jak. Doposud jsem se soustředil na Magnitogorsk a play-off," uvedl rodák z Jindřichova Hradce.

Existuje ale i možnost, že by se vrátil do Sparty, ze které do Ruska odešel. "Přemýšlím o tom. Ve Spartě jsem hrál rád a mám tam kamarády. Navíc žijeme v Praze. Říkal jsem, že když se budu vracet, Sparta bude první, se kterou budu jednat. Když bude mít zájem. Jak ale říkám, ještě jsem se nerozhodl. Teprve v pátek jsem přiletěl domů," podotkl Marek.

Že v Magnitogorsku skončí, se rozhodl už po Vánocích. "Cítil jsem, že už potřebuju nový impulz a změnu. Během play-off mi říkali, jestli si to nechci rozmyslet, ale řekl jsem, že ne. Jen mě mrzí, že po výborných třech letech nebyla poslední sezóna slavná. Je to ale sport. Někdy se daří, někdy ne," pokrčil rameny Marek, jenž v roce 2007 výrazně pomohl 'Magnitce' k zisku mistrovského titulu a o rok později k triumfu v turnaji evropských mistrů Super Six.

Reklama

Související témata: