Hlavní obsah

Červenkův přerod se blíží. Nový tým, nová země a nový jazyk

Na sluníčku vláčí velkou tašku s výstrojí. Tropické počasí se opět hlásí o svoji denní dávku. Jenže ujdete padesát metrů a máte husí kůži. U ledu je vždy zima. „Není to nic hrozného. O to hezčí je, když vylezete ven. Tohle k létu patří,“ nestěžuje si Roman Červenka, který před pád dny začal s tréninkem na angažmá v Avangardu Omsk. Slavia je minulostí.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Roman Červenka ještě v dresu Slavie.

Článek

Máte za sebou nejnáročnější sezónu v životě, odpovídala tomu i následná dovolená? Co se týče dnů, tak byla nejdelší, bylo to asi čtyřicet dnů.

Jak jste relaxoval? Byl jsem na Floridě, tam jsem si odpočinul. Teď už zase vše běží. Měl jsem sice nejdelší volno, ale uteklo hodně rychle.

Je před vámi první zahraniční angažmá, míříte do KHL. Dostaví se nervozita? Ani ne. Měním tým, měním zemi, měním jazyk. Změn pár bude, ale bude tam Jarda (Jágr), Škoulič (Škoula). Doufám, že bude vše v pohodě, že si rychle zvyknu.

Dostal jste pokyny od klubu ohledně letní přípravy? Já ne. Nevím, jestli kluci v Omsku, když začali dřív, ale já ne.

Takže individuální přístup? Dneska je to už normální, záleží na každém. Na druhou stranu máme ještě před sebou dva měsíce tréninku, takže je ještě dost času.

Říkal vám Jaromír Jágr něco o trénincích Avangardu? Tohle se mění podle trenérů. Fin Raimo Summanen není u týmu dlouho, ale Jarda si ho hodně chválil. Hrál v NHL, tak bude asi o trénování něco vědět.

V Německu máte s klubem za pár dnů soustření, pak se vracíte ještě domů. Na Sibiř potom poletíte sám?                                                                  Nevím, jestli budeme mít s Jardou letadlo (smích).

Myslel jsem vaší přítelkyni... Sám, teď sám.

A co vaše ruština? Pár slovíček. Doufám, že brzy něco odposlouchám. Pro komunikaci by to bylo dobré. Ve škole jsem ruštinu nezažil. No, na velký povídání to zatím není.

V sezóně jste měl hodně krátký sestřih, teď máte o něco delší. To je příprava na Sibiř?(smích) Jsem ostříhaný. Měl jem vyholenou hlavu, ale to jak kdy. Zatím jsem slyšel, že je tam hezky. Ale od září to asi začne.

Měl jste i nabídky z NHL. Stále jste přesvědčen o své správné volbě jít do KHL? Dlouho jsem se rozhodoval a nelituji. Doufám, že jsem zvolil správně. Třeba ještě bude šance na NHL. Budu dělat vše, aby byla. Možná se mi v Rusku bude líbit a budu chtít zůstat tam. Člověk nikdy neví. Mám na dva roky smlouvu, chtěl bych ji dodržet.

A co časté a dlouhé přelety? Nepřemýšlel jsem nad tím, snažil jsem se odpočívat, na hokej jsem nemyslel. Když už, tak jsem sledoval fotbal, hokej jsem vypustil.

Koho jste tipoval na mistra světa ve fotbale? Koho asi.

Španělsko? Jasně.

Reklama

Související témata: