Hlavní obsah

VIDEO: Zbaví se konečně KHL špinavců z Čechova? Fanoušci tomu nevěří

MOSKVA/PRAHA

Už to začíná být otravně se opakující stereotyp. Hokejisté Čechova hrají v Kontinentální lize (KHL) se svým soupeřem poměrně vyrovaný zápas, pak inkasují několik branek, a jejich zámořským bitkařům se zatmí před očima. Poté se tito rádoby hokejisté pustí do každého, kdo se jim přimotá do cesty a rozdávají rány hlava-nehlava a je z toho další skandál. A znovu se mluví o tom, zda klub vyloučit ze soutěže. Ale stane se to opravdu někdy? Asi těžko.

Foto: www.khl.ru

Hokejisté ruského týmu Viťjaz Čechov

Článek

Kolem Viťjazu Čechov začalo být pořádně horko na začátku loňského roku, kdy zápas s Omskem trval jen čtyři minuty a poté hráči Viťjazu hromadně napadli protihráče včetně Jaromíra Jágra, do kterého se pustil Kanaďan Verot. Jen za pár dní stejný hráč napadl zezadu Filatova z CSKA a pověst špinavců z Čechova se rozjela  na plné obrátky...

V prosinci 2010 si znovu vyšlápli na hráče Omsku, když brutálně napadli české reprezentanty Červenku a Škoulu. Na konci září, v nové sezóně KHL, zase proti Magnitogorsku třikrát kanadští bitkaři napadli brankáře soupeře. V polovině října následovala hromadná bitka proti Dynamu Riga. A naposledy v sobotu rozpoutal Čechov hromadnou bitku s Čeljabinskem.

Bitka hráčů Čechova a Magnitogorskufoto: www.khl.ru

Viťjaz Čechov působí v KHL od vzniku soutěže v roce 2008 a od začátku si liboval v angažování zámořských bitkařů, o které za oceánem nikdo moc nestojí. V prvních dvou letech byli v kádru hned čtyři včetně známého Chrise Simona, jenž kdysi v NHL dostal rekordní trest za to, že hokejkou sekl protihráče do obličeje. Útočiště zde našel i jistý Brandon Sugden, jenž vyfasoval doživotní distanc v nižší zámořské lize ECHL.

Nyní jsou v kádru klubu výtečníci Jablonski a Mirasty, jenž se několikrát objevili v bojovém ringu při akcích MMA. Kip Brennan zase v posledních letech v zámoří nikdy nešel pod 200 trestných minut za sezónu. Kdysi byl trenérem Čechova Kanaďan Krushelnyski, nyní velí střídačce Andrej Nazarov. Ten během své kariéry také nechodil pro ránu daleko a svého času patřil k nejvíce nenáviděným hráčům v NHL.

O výsledky Čechovu nejde  

Výsledkem tohohle mixu je fakt, že Čechov je každoročně nejvylučovanějším týmem v KHL. Vyhrávat zápasy? O to v klubu zase tolik nejde. V prvních dvou letech skončil v soutěži předposlední, v té předchozí si o jeden stupínek polepšil. V tomto probíhajícím ročníku je horší jen Jekatěrinburk, nicméně Čechov vévodí lize v počtu inkasovaných branek. A samozřejmě i v počtu trestných minut. Pokud by takový klub z KHL vypadl, nikomu by asi příliš nechyběl.

Hokejoví bitkař ve službách Čechova Kip Brennanfoto: www.khl.ru

Jenže je vůbec možné Čechov z KHL odstavit, tak jak po tom už několikrát volala řada hokejových funkcionářů a osobností v Rusku? "Nemáme právo vyloučit Čechov z ligy. Udělali jsme maximum toho, co jsme udělat mohli," tvrdí předseda disciplinární komise KHL Gennadij Veličkin. Podle něj může klub z KHL vyloučit jen rada ředitelů a klubů soutěže.

Petrov: Vyloučit? Taková otázka nemá smysl

Ovšem nabízí se i otázka, ačkoliv může znít buhvíjak podivně, za co vlastně Čechov vyloučit ze soutěže. "Pokud by bylo v pravidlech ligy, že klub může být za opakované rvačky vyloučen z KHL, měla by ta otázka smysl. Takhle ale není co řešit. Nad tím se musí zamyslet vedení KHL, zda by taková varianta neměla být v reglementu soutěže," shrnul to někdejší olympijský vítěz Vladimir Petrov.

"Mohou se trestat hráči, ale klub? Za co? Nikde přece není psáno, že se při hokejových zápasech nemůžete prát," pokračuje Petrov, přestože je mu jasné, že se svým názorem narazí. Není to ale tak, že by měl pro rabiáty z Čechova pochopení. "Není to poprvé, co Čechov něco takového provedl. Není možné pořád přihlížet tomu, jak hráči speciálně trénovaní na rvačky mlátí kvalitní hokejisty," říká.

Na ruském internetovém serveru allhockey.ru vytvořili anketu, ve které se čtenářů ptají, jak podle nich další kauza kolem Čechova dopadne. Výsledek? Fanoušci znalí ruských poměrů asi tuší...

Nejvíce odpovědí (přes 55 procent) dostala tato varianta: "dopadne to, jako vždy - zakříčí se, pohrozí. A vše zůstane při starém." Druhá nejčastější odpověď pak byla "je mi jedno, jak to dopadne - celé je to jen komedie" (přes 16 procent hlasů). A kolik hlasů dostala varianta, že "vyřadí Čechov v této sezóně nebo po ní z KHL"? V to věří jen 11 procent těch nejoptimističtějších fanoušků.

Reklama