Hlavní obsah

Rok po leteckém neštěstí hokejistů Jaroslavle: Vzpomínka na české trio je stále živá

Praha/Jaroslavl
Aktualizováno

Je to přesně rok, kdy přišla zdrcující zpráva o leteckém neštěstí hokejistů Jaroslavle. Mezi oběťmi byli i tři čeští mistři světa, Jan Marek, Karel Rachůnek a Josef Vašíček.

Foto: ČTK

Trosky letadla s hokejisty Lokomotivu Jaroslavl skončily v řece.

Článek
Fotogalerie

„Ani s odstupem tomu člověk nechce uvěřit, vzpomínka na ty kluky je pořád živá," říká reprezentační kouč Alois Hadamczik a přiznává, že si snaží zapamatovat báječné hokejové kousky těch tří i jejich úsměvy, byť mu hlavou běží otázka, proč museli zemřít tak mladí.

Letadlu, na jehož palubě cestovalo mužstvo k zápasu KHL do Minsku, se nepodařilo při vzlétání z ranveje nabrat dostatečnou rychlost, takže se záhy po startu zřítilo a začalo hořet. V troskách zůstali pohřbeni všichni hokejisté. „Není den, kdy bych si na kluky nevzpomněl, ale promiňte, nerad o tom mluvím. Pokaždé se mi chvěje hlas," říká tragickým osudem spoluhráčů stále zasažený útočník Jiří Novotný.

Rolinek: Od té doby se bojím létat

Příčinou tragédie bylo zřejmě bezděčné brzdění pilota při startu, kdy byl pod vlivem léku, který je s řízením letadel neslučitelný. Posádka údajně navíc nebyla dostatečně přeškolena a podle zprávy ruské prokuratury chyboval i letištní personál. „Ať dělám, co dělám, od té doby se bojím létat," připouští další z reprezentantů Tomáš Rolinek.

Vdova Kateřina Rachůnková ale našla dost odvahy, aby se vydala přímo do Jaroslavle na dnešní pietní vzpomínku, přestože být přímo na místě tragédie ji bude stát hodně bolesti a spoustu slz. „Nikdo z nás neprožil v souvislosti se sportem tak děsivé chvíle," říká výstižně prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král, jenž se dnes chystá položit kytici na hrobech hráčů v Jindřichově Hradci, Zlíně i Havlíčkově Brodu.

Jaroslavl si uchovala lásku k hokeji

Stín leteckého neštěstí, při němž přestalo existovat místní hokejové mužstvo, nad Jaroslavlí stále leží. Rok po tragédii se ale už nový Lokomotiv vrátil do KHL a začal výhrou v Novosibirsku.

„Naším úkolem je zachovat vzpomínku na velký tým a udělat vše pro obrodu slavného klubu. Aby všichni, jejichž životy před rokem vyhasly, z nebe viděli, jak Lokomotiv hraje, a mohli na to být hrdí," cituje ČTK mluvčího týmu Vladimira Malkova. Ten stěnu s fotografiemi mrtvých hrdinů v zákoutí hokejové haly nazývá Zdí nářků, k níž chodí mnozí fanoušci častěji než do kostela.

Pietnímu místu v zákoutí haly dominuje nápis Navždy v našich srdcích a všude v těchto dnech leží květiny. Oběti loňské tragédie připomínají i ve fanshopu nabízené klubové šály s podobiznami obětí, navíc dnes má být v Jaroslavli slavnostně odhalen pomník symbolicky složený z 37 hokejek, které při pohledu z boku utvářejí obraz startujícího letadla.

Mužstvo oživily i zahraniční posily

„Zachovali jsme si víru a lásku k hokeji, bez něj tady žít neumíme," říká pro list Sport Express gubernátor oblasti Sergej Jastrebov, jenž se angažoval při budování nového mužstva, které vede americký trenér Tom Rowe. Manažeru Lukinovi se k ruským talentům podařilo přivést i Švéda Kronwala, Lotyše Redlihse či finské duo Lepistö, Hagman. „Mrtvé, kteří bojovali za Jaroslavl, jsme přesunuli do srdce a duše týmu žije dál," tvrdí Malkov.

Včerejší vítězný návrat do soutěže asi většina fanoušků v Rusku Lokomotivu přála. Mužstvo začíná čtyřmi zápasy venku, doma se představí až příští neděli. Už teď je na zápas s Mytišči vyprodáno. „Důležitá je kontinuita, ale i nová šance, která tady je. Doufám, že náš nový tým bude natolik vnitřně silný, aby se dokázal poprat s tím vším, co si Jaroslavl od loňského 7. září prožila," mínil kouč.

Klub, aby alespoň trochu situaci ulehčil, nechal přestavět šatnu, v níž pobývali tragicky zesnulí předchůdci. Jenže vzpomínkám se v Jaroslavli stejně nevyhnou...

Reklama

Související témata: