Hlavní obsah

Klepiš přestal snít o NHL. Slavii vůbec neřešil a je rád, že bude hrát za Lva

Praha

Vzdal se snu o návratu do NHL, 29letý hokejový útočník Jakub Klepiš zůstává doma. Znovu se na rok upsal pražskému Lvu, kde byl v minulé sezóně nejlepším střelcem. V zámoří, kde v letech 2005 až 2007 odehrál necelé dvě sezóny za Washington, žádné angažmá nezískal, a proto zvolil známé prostředí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jakub Klepiš

Článek

Proč jste se nakonec rozhodl hrát znovu za Lva, i když vás hokejová touha vedla do zámoří?

Čekal jsem celé léto a myslel jsem si, že to v Americe nakonec přece jen dopadne. Jenže nic nevyšlo, a tak jsem tady.

Anaheim měl o vás údajně zájem, tak v čem byl problém?

Není to tak, že by přímo ležela nějaká nabídka na stole, ale nemohu ani říct, že by vůbec nebyla. Ocitlo se to prostě někde mezi tím a nerad bych už celou věc rozváděl dál, když jsem teď podepsal smlouvu se Lvem.

Žádné jiné varianty ve hře nebyly?

Agent se snad nikde ani neptal, jestli mě někdo chce, nebo je někde volné místo. Když se doslova před pár dny ozval Lev, už nebylo moc co zvažovat. Rozhodl jsem se jít do týmu, kde to dobře znám a kde to v minulém ročníku bylo super. Jiné varianty v KHL bych ani nechtěl.

Existovala možnost hrát i za Slavii, kde jste vyrostl?

Slavii jsem vůbec neřešil. Pikantní ale bylo, že první zápas jsem za Lva odehrál ve středu právě proti slávistům v Edenu. Neměl jsem však jmenovku na dresu, tak mě třeba ani nepoznali...

Napadlo vás, že jste pro Lva možná tak trochu bleskovou náhradou za Žerděva, jenž za poněkud zvláštních okolností v pondělí klub opustil?

Asi kdyby tu Žerděv hrál dál, tak mi ze Lva nikdo ani nezavolal. Dostal jsem jen pár hodin na rozmyšlenou, jestli budu dál čekat na Ameriku nebo půjdu zpátky. Nakonec jsem rád, že to dopadlo takhle.

Jak vás ve Lvu přivítali spoluhráči?

Z českého koutku zněly nějaké narážky, ale ty já mám rád, hned jsem pálil ostrými zpátky. Jinak to všichni přijali profesionálně. Přijdete do kabiny a na led, hned vás všichni vezmou mezi sebe. Prostě jsem začal normálně s mužstvem trénovat.

Nebude na vás ale znát ta delší zápasová pauza?

Když člověk hraje hokej 24 let jako já, tak ten rytmus chytí hned po dvou střídáních. Neměl bych s tím mít problém. I když jsem dlouho neměl angažmá, trénoval jsem sám. Teď si ještě dám i něco navíc, sólo na ledě a bude dobře.

Takže jste bez potíží zapadl do týmu?

Polovinu hráčů dobře znám z loňské sezóny a minimálně od vidění znám i ty, co tady loni nebyli. Buď jsem proti nim nastupoval v KHL, nebo jsem je potkal třeba Americe, když jsem tam hrál. V adaptaci do klubu žádný problém není, zase tady cítím dobrou partu.

Atmosféra v klubu se tedy přes léto nezměnila?

Myslím si, že je výborná, možná ještě lepší, než byla loni.

V kabině už ale asi jako dominantní řeč nezní čeština...

To je pravda, letos uvnitř kabiny převažují řeči v angličtině. Přece jen víc než padesát procent kádru teď tvoří cizinci.

Lev navýšil rozpočet na 28 miliónů eur a hodně posílil, bude letos na hráče větší tlak?

Všichni v týmu vědí, že tlak bude silnější, protože síla mužstva je větší než loni a očekávání výraznější. První rok v KHL všichni brali jako zkušební. Teď jsme ale dostali zcela konkrétní úkol, přejít první kolo v play off, navíc lze vycítit, že ambice vedení jdou možná ještě dál.

Myslíte až k titulu?

Samozřejmě každý by chtěl zvednout nad hlavu Gagarinův pohár. Budeme to mít ale těžké, dostali jsme se do pozice, že už nás nikdo nepodcení jako neznámého nováčka.

Z tohoto pohledu tedy může být nová sezóna podstatně těžší?

Určitě bude těžší než loni, ale zase se mi zdá náš tým silnější. Takže uvidíme, jak se s tím popereme.

Vidíte spíš jako plus nebo jako mínus fakt, že KHL začínáte šňůrou čtyř zápasů venku?

Myslím, že je to jedno, kde začneme, spíš jde o výsledky, kterými rozjedeme sezónu. Možná ale tím, že hrajeme doma poprvé až 17. září, budou na nás diváci nadrženější a mohou tak přijít ve větším počtu a hlasitěji fandit.

Sám pro sebe berete NHL už jako uzavřenou kapitolu?

Nikam do budoucna nekoukám, ani nad tím nějak nepřemýšlím. Snažím se žít přítomností a víc neřeším.

Ani svou olympijskou šanci?

Každý chce jet na olympiádu, to je jasné, ale přetlak tam bude určitě velký. Uvidíme, kdo a jak se bude trenérovi hodit do skladby mužstva.

Reklama