Hlavní obsah

Lev - Petrohrad 3:4 SNLev na nejlepší tým KHL cenil zuby, rozhodl ale Kovalčuk

Moskva
Aktualizováno

Šňůra už deseti zápasů s bodovým ziskem hokejistů Lva přečkala i jejich vypjatý duel s nejlepším celkem KHL. Pražský klub nevyšel naprázdno od 30. října, kdy prohrál 0:5 právě v Petrohradu. V odvetě Lev na favorita pořádně vycenil zuby a před nejvyšší domácí návštěvou sezóny (10 242 diváků) padl až po šesté sérii nájezdů.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ilja Kovalčuk z Petrohradu (vpravo) dává rozhjodující gól ze samostatných nájezdů brankáři Lva Praha Petrimu Vehanenovi.

Článek

Vítězný gól si nakonec kapitán hostů Ilja Kovalčuk, jenž ve čtyřech vzájemných duelech dal Lvu už tři góly a u dalších pěti asistoval. Tolik bodů nenasbíral proti žádnému jinému mužstvu v soutěži. Momentálně je dvojnásobný mistr světa asi největší hokejovou hvězdou, která je k vidění na evropských kluzištích. Jasně si podmanil i hlasování fanoušků pro lednové Utkání hvězd KHL v Bratislavě. Kovalčuk nasbíral takřka 19 tisíc hlasů, nikdo neměl víc.

Dvakrát se ale v rozstřelu trefil za hosty rovněž Roman Červenka. Proti krajanu Alexandru Salákovi v petrohradské brance se hned čtyřikrát rozjel Jakub Klepiš, měl však jen poloviční úspěšnost. „Saša to měl s Klépou hodně těžké. Dělá jedinou věc při zakončení, ale umí ji perfektně. Takže to, že mu dvakrát nájezd chytil, pro nás bylo fakt skvělý," připustil český útočník ve službách lídra KHL.

Štěstí nám nepřálo, smutnil domácí kouč Jalonen

Český gólman odčinil hrubku, po níž 47 vteřin před druhou pauzou lacino propustil střelu z úhlu. „Boj o bonusový bod byl festivalem umu nesmírně šikovných hokejistů, nám ale nepřálo štěstí," říkal domácí kouč Kari Jalonen, poražený z trenérského souboje finských jmenovců.

Emoce rozjela už boxerská vložka domácího Klepišem s Tichonovem v okamžiku, kdy se Lev 94 vteřin musel bránit ve třech a naplno tryskaly v úplném závěru prodloužení, kdy Jiří Novotný po neodpískaném faulu Čudinova ztratil helmu a vztekal se. „Ruplo to ve mně," uznal domácí kapitán.

Na provokující střídačku hostů, kde si asistent Gusarov neodpustil vuglární gesta vůči českému hráči, se pak z nabitého hlediště lilo pivo a rozběsněného Oystricka, jenž se chtěl jít mstít, musel vší silou držet rozhodčí. „Já jsem to pořádně neviděl a ani to napětí nějak nevnímal," říkal trochu překvapivě Červenka.

Kašpar a Nedorost pomohli Doněcku k páté výhře za sebou

Góly českých reprezentačních útočníků Lukáše Kašpara a Václava Nedorosta pomohly Doněcku k páté výhře v Kontinentální hokejové lize za sebou. Ukrajinský tým vyhrál na ledě Chabarovsku 4:0 a předstihl v tabulce Západní konference pražského Lva, který má večerní zápas proti Petrohradu k dobru.

Hokejisté Vladivostoku přišli před zápasem se Spartakem Moskva o trenéra, finský kouč Hannu Jortikka totiž z rodinných důvodů v klubu skončil. Admiral pod vedením asistenta Alexandra Selivanova prohrál se Spartakem 1:2 a připsal si sedmou porážku z posledních osmi duelů.

Kontinentální hokejová liga:
Lev Praha - SKA Petrohrad 3:4 po sam. nájezdech (0:1, 3:1, 0:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 21. Azevedo (Ullström), 27. Birner z tr. střílení, 40. Řepík (Vrána) - 3. Panarin (Kučerjavenko), 33. Šipačov (Kutějkin), 41. Tichonov (Semjonov, Skačkov), rozhodující sam. nájezd Kovalčuk. Rozhodčí: Gofman, Bondar - Morozov, Putilin. Vyloučení: 7:6, navíc Oystrick - Salák, Makarov všichni 10 min. Bez využití. Diváci: 10.242.
Lev: Vehanen - Mäenpää, Ševc, Němec, Oystrick, O'Byrne, Jaakola, Nakládal - Ullström, Novotný, Azevedo - Thörnberg, Zackrisson, Sekáč - Klepiš, Vrána, Ridderwall - Řepík, Cingel, Birner. Trenér: Kari Jalonen.
Petrohrad: Salák - Čudinov, Semjonov, Kutějkin, Kalinin, Alexandrov, Judin - Ketov, Šipačov, Kovalčuk - Červenka, Tichonov, Skačkov - Ponikarovskij, Kučerjavenko, Panarin - Makarov, Sigarjov, Burdasov. Trenér: Jukka Jalonen.
Kontinentální hokejová liga:
Chabarovsk - Doněck 0:4 (Kašpar a V. Nedorost oba 1+0)
Vladivostok - Spartak Moskva 1:2
Novokuzněck - Záhřeb 1:5
Novosibirsk - Dinamo Minsk 3:1
CSKA Moskva - Jaroslavl 1:3
Nižnij Novgorod - Dynamo Moskva 1:3
Slovan Bratislava - Čerepovec 3:2.

Reklama

Související témata: