Hlavní obsah

Doněck kvůli napjaté situaci na Ukrajině končí v KHL, bude hrát jen domácí soutěž

Praha
Aktualizováno

Hokejisté Donbassu Doněck nebudou hrát v nadcházející sezóně Kontinentální ligu. Na úterním jednání se na tom podle ruské agentury ITAR-TASS dohodl šéf KHL Alexander Medveděv s prezidentem klubu Borisem Kolesnikovem. Důvodem je napjatá politická situace na Ukrajině, kde probíhají ozbrojené střety mezi proruskými separatisty a ukrajinskými bezpečnostními složkami.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejista Václav Nedorost měl v Doněcku působit i další sezónu, to se ale s velkou pravděpodobností změní.

Článek

Boje na Ukrajině zasáhly Donbass už na konci května, když separatisté vykradli a zapálili klubovou arénu Družba. Už od té chvíle bylo jasné, že Doněck v případě setrvání v KHL bude nucen odehrát své domácí zápasy jinde. Ve hře byl azyl v Bratislavě, Popradu, nebo Minsku.

Po úterním jednání ale setrvání Doněcku v nejlepší klubové hokejové soutěži v Evropě padlo, Donbass by v příští sezóně měl hrát jen nejvyšší ukrajinskou soutěž. I nadále ale zůstane součástí KHL, do které by se mohl vrátit, až se spor mezi Ukrajinou a Ruskem vyřeší. Ne však dříve než od ročníku 2015/16.

V klubu v uplynulé sezóně působili i tři čeští hokejisté - obránce Jan Kolář a útočníci Václav Nedorost s Lukášem Kašparem. Tomu v Doněcku skončila v létě smlouva, tým ale s takřka stoprocentní pravděpodobností opustí i prvně dva jmenovaní, neboť kontrakty s klubem jsou platné jen pro KHL.

Doněck je tak druhým klubem, který bude v novém ročníku KHL oproti tomu přechozímu chybět. Tím prvním je moskevský Spartak, který se potýká s obrovskými finančními problémy. Novými účastníky soutěže naopak jsou mužstva Soči, Togliatti a Jokeritu Helsinky.

Reklama

Související témata: