Hlavní obsah

Bednář se až těsně před duelem Ligy mistrů rozhodne, zda nastoupí

PRAHA

Až na poslední možnou chvíli nechá útočník Jaroslav Bednář rozhodnutí o svém zařazení do sestavy Slavie pro klíčový duel základní skupiny hokejové Ligy mistrů s Curychem. Pro Pražany však může být esem v rukávu, i kdyby kvůli zranění mezižeberního svalu ve středu nastoupil pouze na případné samostatné nájezdy. Bednář je na ně specialistou a právě v Curychu se mu podařil málo vídaný kousek - proměnil čtyři ze čtyř a rozhodl o výhře Slavie 5:4.

Článek

Bednář věří, že mu nepříjemné zranění dovolí po zápasové odmlce, při níž vynechal čtyři extraligové duely, nastoupit. "Je to lepší a lepší, tak doufám, že to půjde. Bruslařsky se cítím docela dobře, večer se ještě půjdu vyjezdit na kole," řekl novinářům po úterním tréninku.

Kanonýr červenobílých chce hrát, ale ne za každou cenu. "Kdybych nebyl stoprocentní, tak bych do toho nešel. Hrát chci, ale nejde hrát na 70 procent. Na tom jsme se s Vláďou (trenérem Růžičkou) domluvili, to by to mužstvo akorát oslabilo. Abych tam pak vynechal souboj, hráč mě obešel a šli pak do brejku, to je špatně," připomněl Bednář dohodu s koučem.

Před zápasem tak bude jeho osud v rukou lékařů. "Opíchnou mi to, a jestli se to chytne, tak do toho půjdu, ale jestli ne, tak bohužel," vysvětlil. Na soupisce by však i v takovém případě jako specialista na samostatné nájezdy nechyběl. "To by mě tam Vláďa asi napsal," předpovídal Bednář.

Bednář prý cítí bolest při každém nádechu

Sám už jednou takovou situaci zažil během svého působení v Omsku. "To bylo moc hezký. Bylo to s Dynamem Moskva v play-off, doktor mi tehdy tu ruku opíchl a umrtvil mi čtyři prsty, takže jsem vůbec nemohl držet hokejku a seděl tam jak pitomec. Další zápas už jsem hrál," vzpomínal s úsměvem Bednář.

Největší problém pro něho tkví ve fyzickém kontaktu. "To když se mi ty žebra sevřou. Ten prasklý sval je citlivý, což naruší i tu psychiku, že člověk si neuleví. Je potřeba to zmrazit, abych necítil vůbec nic, mohl se soustředit na každé střídání a šel do toho naplno," podotkl Bednář s tím, že bolest stále cítí při každém nádechu. "Když se nadechnu, tak žebra se roztahujou a ten sval taky. S tím se nic neudělá, jedině tím opichem. Už jsem to konzultoval s doktory," doplnil dvaatřicetiletý forvard.

K tomu, aby byl stoprocentně v pořádku, prý potřebuje přibližně ještě 14 dní klidu. "Podle té loňské zkušenosti s tímto zraněním, kterou mám, je potřeba celkem asi měsíc. Ty příznaky i bolest byly stejné. Už je to 14 dní, jsem tak na 40 až 50 procentech (z celkové rehabilitace)," přiblížil Bednář.

Bednář: Na penaltu bych určitě jel

Na svůj problém se snaží příliš nemyslet. "Chci pomoct mužstvu. Je to důležitější zápas než tři čtyři zápasy v lize," vysvětlil Bednář, proč vynechal extraligové duely, ale chce naskočit do Ligy mistrů.

Už ho dokonce napadla možnost, že by i odvetný zápas s Curychem skutečně dospěl k penaltám. "Nebudu lhát, že jsem na to nemyslel. Těším se na to. Mě to baví, a jestli na to dojde, tak samozřejmě na tu penaltu půjdu, když mě tam Vláďa dá. Otázkou pak bude, jestli to vyjde, to je věc druhá. Když mě však Vláďa zvolí, tak určitě půjdu," ujistil Bednář.

Pokud však bude opět chytat Sulander, co na něj po čtyřech úspěšných pokusech vymyslí? "Já budu zase reagovat na něj, na jeho první pohyb. Trošku mu naznačím a podle toho, jak zareaguje, tak se zařídím já," plánoval Bednář. Každý nájezd je však podle něho jiný. "Mám tři věci, takže když tam gólman nemá prostor, kam to chci dát, je třeba zvolit něco jiného. To bylo přesně v tom Švýcarsku; já měl štěstí, on naopak smůlu."

Bednáře by nijak nesvazovala ani tíha okamžiku spojená s případným postupem. "Jsem tak trochu blázen, takže i kdybych nedal jednu, třeba i druhou, tak bych šel i na třetí. Věřím si a jsem psychicky v pohodě. Hlavně doufám, že na ty penalty ani nedojde, to už je vabank," řekl Bednář. Nezanedbatelné jsou i finanční prémie, které představují v součtu za výhru nad Curychem a s tím spojeným postupem do semifinále Ligy mistrů 250 tisíc eur (téměř 6,5 miliónu korun). "To nejsou moje peníze," smál se Bednář.

Středeční souboj v O2 Areně přirovnal k finále play-off. "Musíme si uvědomit, o co hrajeme, a přizpůsobit se tomu. Být disciplinovaní, hrát s nasazením a jednoduše," burcoval Bednář. Očekává hodně kontaktní hokej. "Bude tam dost soubojů a bude otázkou, kdo bude méně faulovat, protože budou hodně rozhodovat přesilovky," dodal.

Reklama

Související témata: