Hlavní obsah

Rolinek spasil Magnitogorsk gólem, který nečekal

MAGNITOGORSK

Český hokejový útočník Tomáš Rolinek se stal zachráncem Magnitogorsku v prvním finálovém utkání Ligy mistrů. Ve středečním duelu s Curychem zajistil favorizovanému ruskému týmu remízu 2:2 pouhých 43 vteřin před koncem po parádní individuální akci, kterou však podnikl se zcela jiným záměrem.

Foto: www.khl.ru

Tomáš Rolinek v dresu Magnitogorsku

Článek

"Abych řekl pravdu, tak jsem chtěl především dojet s pukem do pásma, abychom tam když tak získali vhazování a mohli sáhnout k power play," řekl ve čtvrtek ČTK Rolinek. Po své střele také myslel, že svůj plán naplnil. "Čekal jsem, že Sulander bude mít puk v náručí a my se připravíme na závěr, ale propadlo to do brány."

Necelou minutu před vypršením hrací doby převzal osmadvacetiletý útočník kotouč před vlastním brankovištěm, našlápl ke zteči a protáhl se mezi dvojicí křižujících soupeřů. "Hlavně jsem si dával pozor, aby si nesebrali puk," uvedl Rolinek. Vyrovnávací gól dal hned poté, co u hrazení překročil útočnou modrou čáru. "Hrozně mě překvapilo, že to Sulander pustil, protože zase tak tvrdou střelu nemám," dodal.

Domácí měli i přes krátký čas do závěrečné sirény možnost ještě otočit skóre na svou stranu, ale nepodařilo se jim to. Co chybělo? "Hlavně to, aby si Sulander stoupl vedle brány, protože až na ten vyrovnávací gól chytal velmi dobře. Honza Marek měl v závěru, kdy jsme hráli poslední vteřiny přesilovku, nadějnou střelu od modré čáry, ale do brány neprošla," uvedl Rolinek. Stačilo prý hrát o něco déle a Metallurg by vyhrál. "Tak tři minutky, něco takového jako nastavení ve fotbale. Hodně jsme se chytli a myslím, že bychom vyhráli," prohlásil Rolinek.

Hodnocení ještě nebylo

V Magnitogorsku převládla s ohledem na průběh zápasu, v němž podceňovaný Curych domácí překvapivě přestřílel a vedl už 2:0, relativní spokojenost. "Žádné velké hodnocení ještě nebylo, to až po odvetě, ale nálada byla nakonec dobrá. Chtěli jsme určitě vyhrát, ale je pravda, že Curych hrál výborně a potvrdil své předešlé výsledky," řekl Rolinek.

Přišlo mu, že výsledky Curychu dopředu dostatečně nevarovaly všechny členy týmu. "Rusové si možná mysleli, že prostě přijede tým ze Švýcarska a není se čeho bát. I proto nás Curych asi překvapil. Hráli hodně aktivně, v podstatě jako domácí tým. Napadali, dohrávali nás a my nevěděli, jak na to reagovat," uvedl Rolinek. V předzápasové přípravě dokonce chybělo studování soupeře. "Ale to je tak nějak normální. Když se vyhrává, tak video není a trenér nám věří. Dojde na něj až tehdy, když se prohraje," řekl český útočník.

Zlomovým bodem středečního duelu bylo trestné střílení Curychu, které v 51. minutě neproměnil zkušený Jan Alston. "Já vlastně až teď zjišťoval, jak to s tím je. Že už lze nařídit nájezd, i když hráč stihne vystřelit," přiznal Rolinek. "Bylo nám každopádně všelijak, otáčet stav 0:3, to už by bylo hodně těžký. Když však soupeř nedal, my dali první gól a zjistili, že Sulandera lze prostřelit, už to šlo," doplnil Rolinek.

Povedený závěr by podle něj mohl týmu hodně prospět. "Sílu v ofenzivě na to, abychom v Curychu vyhráli, určitě máme. Curych je však velmi silný a my se na to musíme připravit. Je dobře, že už víme, jak hrají. Ten druhý zápas bude podle mého úplně jiný," mínil jeden z tria českých útočníků v kádru Metallurgu.

Reklama

Související témata: