Hlavní obsah

Za pět bodů z prvních dvou utkání jsme opravdu hodně rádi, přiznal kapitán Plekanec

Moskva

Jako správný kapitán zavelel Tomáš Plekanec při utkání hokejového mistrovství světa s Lotyšskem ke zteči, během tří minut získal národnímu týmu dvougólový náskok. Jenže soupeř skóre otočil a bodový zisk pro Česko zachránila až branka při power play 59 vteřin před koncem. O druhé výhře reprezentace na moskevském ledě pak rozhodl excelentně provedený Kašparův nájezd.

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Tomáš Plekanec střílí gól v zápase s Lotyšskem.

Článek
Fotogalerie

Když se ohlédnete za utkáním, je výhra 4:3 po nájezdech proti Lotyšům ziskem nebo ztrátou?

Těžko říct, nakonec asi s ohledem na vývoj skóre zisk. Škoda, že jsme nedali gól na 3:0, šancí tam na to bylo dost. Kdybychom odskočili na rozdíl tří gólů, šance soupeře na vrácení do zápasu by byla minimální. Měli jsme hlavně tu dlouhou přesilovku zahrát lépe, stříleli jsme tam ve špatný moment. Nakonec to ale s Lotyšskem byla tradiční bitva. Když si vzpomenu, jak jsme s nimi zápolili v minulých letech, tak bych řekl, že to bylo zase jako přes kopírák.

Cítil jste, že se na výkonu českého mužstva v druhé polovině utkání asi trochu projevilo vyčerpání z páteční večerní bitvy s Ruskem?Byla tam znát únava, ale to nechci, aby znělo jako výmluva. Trochu jsme ke konci ztuhli a udělali jsme si to možná i trochu sami, třeba naše lajna si tam přetáhla několikrát střídání. Musíme za každou cenu držet tempo nahoře a pohlídat si kratší pobyt na ledě.

Ukázalo to vyrovnání na 3:3 vnitřní sílu a charakter týmu?

Kluci Řípa s Kovim a Birnym tam vlezli super, nacpali se do pásma, puk šel hned na branku. Bylo moc důležité, že jsme v tom krátkém čase, co zbýval po třetím lotyšském gólu, ještě našli cestu k vyrovnání. Měli jsme i štěstí, ale snad jsme si body zasloužili.

Těší vás, že jste k tomu přispěl dvěma góly?

Jsem rád, že mi to tam hned dvakrát spadlo. Kluci mi pokaždé parádně dali puk. Nejdřív to byla Pastova skvělá přihrávka do jízdy, potom mi to Červus s Kašpim nachystali v přesilovce dobře na brankovišti. Nezáleží ale na tom, kdo ty góly dává. Podstatné nakonec bylo to vynucení si prodloužení a pak Kašpiho parádně zvládnutý nájezd.

Česko zatím v Moskvě jen vítězí, můžete být tedy po prvních dvou zápasech spokojeni?

Každopádně. Za pět bodů z prvních dvou utkání jsme opravdu hodně rádi a před turnajem bychom takový zisk rozhodně brali. Vždyť nikdo nevěděl, co od nás čekat. Jsme rádi, že jsme to takhle zvládli. Byli bychom raději, kdybychom došli i k výhře nad Lotyši pohodovější způsobem, ale je to bruslařsky vyspělý soupeř a zahrál dobře takticky. V neděli je třeba si odpočinout a přichystat se na Švédy.

Jak dopadne třetí vystoupení české hokejové reprezentace na MS proti výběru Švédska?
Češi vyhrají v základní hrací době
59,4 %
Česko zvítězí po samostatných nájezdech
3,7 %
Češi vyhrají v prodloužení
4,5 %
Švédsko vyhraje v základní hrací době
28 %
Švédové zvítězí po samostatných nájezdech
1,7 %
Švédsko vyhraje v prodloužení
2,7 %
Celkem hlasovalo 41770 čtenářů.

Reklama

Související témata: