Hlavní obsah

Furch má soucit pro Berrův kiks

Moskva

Bezchybně zvládl první zápas s Ruskem, teď se Dominik Furch vrátí po šesti dnech hokejového šampionátu do české branky. Na čtvrteční odpolední zápas s Nory se trenéři rozhodli postavit právě jeho.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Brankář Dominik Furch po vítězném zápase s Ruskem.

Článek
Fotogalerie

„Premiéru tady odchytal Domino suprově," připomíná asistent kouče Josef Jandač čisté konto proti domácí sborné. „Pak ale dostal dvakrát prostor Francouz a my chceme rozložit tíhu zápasů ve skupině na oba brankáře. Aby jeden dlouho nestál," vysvětluje.

„Tréninky tady máme docela v tempu, neměla by na mě být ta pauza nějak znát," říká Furch, pro nějž je čtvrteční soupeř ale trochu neznámou. „Nevybavuju si, že bych vůbec někdy chytal proti nějakému norskému mužstvu, ale u videa se podíváme, jak mají nacvičené přesilovky i na jejich častější zakončení," tvrdí pětadvacetiletý gólman Omsku.

Dobře ale ví, že na tohle studium soupeře úplně spoléhat nemůže. „Musím spíš reagovat na to, co se děje na ledě. Abych si nemyslel, že někdo střílí jen na lapačku a najednou mi to tam šoupne na vyrážečku," vyprávěl český gólman, který během turnaje soucítil se Švýcarem Berrou.

Od Kazachstánu dostal kuriózní gól z obranného pásma soupeře. „Kdo v brance nikdy nestál, tak to těžko pochopí. Každému z nás se někdy podobného něco stane, puk třeba zaplave ve vzduchu, nebo ho na chvilku nějak ve světlech ztratíte z očí. Vypadá to hodně blbě, ale z pohledu brankáře se to dá chápat," přibližuje noční můru mužů v masce.

Když ale Francouz při švédské power play zkoušel trefit prázdnou branku, moc mu přál, aby se trefil. „Trochu jsme se na pokoji hecovali. Na tréninku to občas taky zkouším, v zápase jsem se ale k podobnému kousku ještě neodhodlal," vypráví Furch, jenž při dnu volna vyrazil do centra na kávu. „Nakonec jsme došli až na Rudé náměstí," prozradí.

„Na hotelu většina našich řečí dřív nebo později sklouzne k hokeji, teď jsme ale jako poslední téma měli místa dovolených," tvrdí Furch s tím, že se skloňovaly i destinace jako Mauritius či Maledivy. Oba gólmany navíc spojují exotické koníčky. Furch se věnuje potápění, Francouz má letecký průkaz. „Já jsem rád pod vodou, on zase ve vzduchu. Lákalo by mě skočit si padákem, odvahu k tomu jsem ale ještě nenašel.

Reklama

Související témata: