Hlavní obsah

Čeští hokejisté skončí ve skupině nejhůře druzí, stěhování do Petrohradu jim ale stále hrozí

Martin Kézr (Moskva)Právo

Přes porážku s Dány 1:2 po nájezdech mají čeští hokejisté po nedělních večerních zápasech už jisté, že neskončí v moskevské základní skupině hokejového MS hůř než na druhém místě a ve čtvrtfinále se tak určitě vyhnou Finsku i Kanadě. Pro jistotu setrvání v Moskvě i na zápas vyřazovací části však reprezentanti potřebují v úterý bodovat proti Švýcarům.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Český kapitán Tomáš Plekanec se raduje z gólu proti Dánsku.

Článek

„Najednou je tu pro náš tým nová situace. Něco se od něj čeká a musí ustát jistý tlak. Pokud tohle nezvládne, nemůže se řadit ke špičce," prohlásil reprezentační kouč Vladimír Vůjtek. „Nesmíme dát hlavu dolů. Pořád si to ještě můžeme uhrát i sami," usuzoval útočník Roman Červenka.

Pokud by národní tým při závěrečném vystoupení v základní části vyšel naprázdno, pak druhou naději k tomu, aby se čeští hokejisté nemuseli na čtvrtfinále stěhovat do Petrohradu, budou mít v ruce domácí Rusové, pokud by v posledním utkání skupiny obrali Švédy alespoň o bod. Při rovnosti v tabulce určují pořadí vzájemné zápasy, takže pro Česko mluví skalp Rusů i Švédů.

Rusové jako hostitelé zůstanou v Moskvě

Jistotu účasti ve čtvrtfinále mají z Moskvy zatím tři týmy (Česko, Rusko, Švédsko), přičemž národní tým k zaručenému prvenství ve skupině bez ohledu na další výsledky potřebuje proti Švýcarům uhrát plný bodový zisk. Druhé místo ve skupině A automaticky neznamená pro národní tým výhodu svého ledu pro čtvrtfinále, protože Rusové mají právem pořadatelské země zaručené, že zůstanou v Moskvě celý turnaj. Podobně to měli Češi loni v Praze. Čtvrtým postupujícím z Moskvy budou Švýcaři nebo Dánové, teoretická souhra výsledků může ještě pomoci i Lotyšsku.

Z petrohradské skupiny se na čtvrtfinále mohou těšit Finsko i Kanada a hodně blízko účasti v něm po pěti letech je Německo, kterému stačí k jistotě získat bod v pondělí proti Maďarsku. O čtvrté postupové místo si to rozdají USA v přímém souboji se Slovenskem, čistě teoretickou naději má ještě Francie.

Reklama

Související témata: