Hlavní obsah

Hadamczik odpoledne oznámí mužstvo pro Rigu

PRAHA

Teprve ve středu odpoledne přijde do karlínského sídla hokejového svazu reprezentační trenér Alois Hadamczik oznámit jména 25 hokejistů, které vezme na světový šampionát do Rigy. "Chci mít v týmu hráče, kteří vydrží v plném nasazení celý zápas, aniž by polevili, a hrají maximálně zodpovědně, neboť bez disciplíny nelze obstát," řekl obecně Hadamczik.

Článek

Hlavní kouč zároveň po nepodařeném zakončení Euro Hockey Tour ve Stockholmu už některým hokejistům naznačil, že se jich středeční podvečerní trénink reprezentace v Praze už nebude týkat. Podle informací Práva by těmi postiženými měli být Hunkes, Čech, Ševc, Kracík, Peterek a zřejmě i Kudrna.

Řez v týmu ale kouč utajil na přání sponzorů, kteří chtějí zažít slavnostní nominaci, a tak se o definitivním složení mužstva dá zatím jen spekulovat. Hadamczik každopádně stále čeká na vývoj v zámoří. Dosavadních sedm posil (T. Kaberle, Z. Michálek, Krajíček, Škoula, Výborný, Balaštík, M. Erat) bohužel nedoplní Průcha, který s bolavým, oteklým kolenem neprošel lékařskou prohlídkou v Rangers.

Dnešní noc však přinesla vyřazení Montrealu z play-off. V tom případě zřejmě na šampionát přijede Plekanec, a pokud by dokázal odložit stomatologický zákrok, tak snad i Bulis. "Reprezentace prochází generační výměnou a všichni nejlepší čeští hráči odcházejí do zámoří, proto tam hledáme posily," vysvětlil Hadamczik.

Polovinu sestavy bude čekat debut na MS

Za poslední tři týdny se ale musel bolestně vyrovnat s celou řadou omluvenek. Hráči zlaté generace jako Jágr, Ručinský či Straka v národním mužstvo po Turíně skončili, zdravotní problémy na šampionát nepustí z NHL Kubu, Kubinu, Rozsívala, Martínka, Kleslu, Olesze, Čajánka, Vrbatu, Prospala i Průchu a marodí taky nejlepší hráči z extraligy Ton, Kratěna, Vlasák.

Už nyní je zřejmé, že minimálně polovinu sestavy úřadujících mistrů světa budou tvořit hokejisté, které čeká debut na MS. "Řada hráčů prožije v Rize křest ohněm. Loňské zlato z Vídně i bronz z olympiády jsou spojeny s nejlepšími hráči, kteří mohli reprezentovat. Když nejsou k dispozici, tak musíme bojovat a prát se o úspěch, jak jen budeme umět," řekl Hadamczik.

Provází to nejistota

Jenže rozpaky z herního i výsledkového tápání v přípravě přinášejí citelnou nejistotu, co lze vlastně od nezkušeného týmu na mistrovství v Lotyšsku čekat. "Hledali jsme odolné typy, které obstojí na mezistátní scéně a nezaleknou se toho tlaku. Porážky ve Švédsku byly poučné, hráči zjistili, že nemají tolik času jako v extralize a že v osobních soubojích musí hrát nekompromisně tělem, ne však faulovat holí, protože to se hned píská," uzavřel přednominační úvahy Hadamczik.

Šance na nominaci podle deníku Právo:
Brankáři (3)
Hnilička, A. Svoboda, Pöpperle (všichni 100 %)
Obránci (8)
T. Kaberle, Škoula, Hejda (všichni 100 %), Z. Michálek, Krajíček (oba 98 %), Novák (85 %), Blaťák, Kutlák (oba 70 %), Ševc (30 %), M. Čech (25 %), Hunkes (5 %)
Útočníci (14)
Výborný, M. Erat, Hlaváč, J. Hlinka, Štefan, Balaštík, Irgl (všichni 100 %), Tenkrát, Hubáček (oba 85 %), Marek, Bednář (oba 80 %), Rolínek, Prorok (oba 70 %), Kudrna, M. Hořava (oba 35 %), Peterek (15 %), Kracík (5 %).
Soupiska pro MS bude obsahovat 23 jmen, další 2 hráči se smějí dopsat během turnaje.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.