Hlavní obsah

Bronz získalo Finsko, Kanada je bez medaile

RIGA

Hokejisté Finska a Kanady museli v neděli překonat zklamání z prohraných semifinálových zápasů a soustředit se na mistrovství světa v Lotyšsku na boj o bronzové medaile. Lépe to vyšlo finskému týmu, jenž si po dvou třetinách vypracoval už tříbrankový náskok a nakonec porazil Kanadu 5:0.

Článek

Finský gólman Norrena měl hned od začátku plné ruce práce, jeho branku ostřelovali Stuart a Crosby. Ve čtvrté minutě ale putoval na trestnou lavici Comrie a Finové otevřeli skóre. Pirnes nejprve trefil tyčku a důrazný Kallio vzápětí zametl puk do branky. Krátce poté se znovu předvedl provokatér Jarkko Ruutu, jenž se u kanadské branky pustil do Crosbyho.

Finové sice vedli, ale od vyřazení Českem v semifinále měli nervy na pochodu. Ve dvanácté minutě zase vyprovokoval Kukkonen u finské branky boxerskou vložku s Comriem. Na náladě jim nepřidali ani další šance Kanaďanů, naštěstí pro ně Williams mířil nad a Shanahana vychytal Norrena.

Klidu se Finům dostalo až v 26. minutě, kdy Olli Jokinen tečoval střelu Nummelina od modré za záda kanadského gólmana. O jedenáct minut později už to bylo o tři góly, kdy vyrobil neuvěřitelnou chybu Seabrook. Obránce dojel puk mířící za kanadskou branku a chtěl rychle rozehrát aniž by se podíval před sebe. Trefil tak forčekujícího Hahla, ten si puk přikopl, a opět prostřelil brankáře Aulda.

Kanaďané poté zcela rezignovali a prakticky se vytratili z ledu. Pasivitu Javorových listů Finové potrestali dalšími dvěma trefami v poslední třetině, která se hrála jen z povinnosti a při níž diváci v Areně Riga jen těžko hledali koncentraci ke sledování zápasu.

Kanada - Finsko 0:5 (0:1, 0:2, 0:2)
Branky a nahrávky: 5. Kallio (Pirnes, Miettinen), 26. O. Jokinen (Nummelin, Lehtonen), 37. Hahl, 43. Miettinen (Nummelin), 54. J. Jokinen (Nummelin, Peltonen). Rozhodčí: Jonák (SR) - Pouzar (ČR), Wehrli (Švýc.). Vyloučení: 16:12, navíc T. Ruutu (Fin.) 10 min. Využití: 0:3. Diváci: 9365.
Kanada: Auld - Robidas, Schultz, Hamhuis, Stuart, Seabrook, Daley, Dupont - Shanahan, Cammalleri, Williams - Bergeron, Crosby, Boyes - Carter, Richards, Calder - Comrie, Pettinger, Hartnell - Metropolit. Trenér: Marc Habscheid.
Finsko: Norrena - Nummelin, Berg, Kukkonen, Lehtonen, Luoma, Saravo - J. Jokinen, O. Jokinen, Peltonen - Kallio, Miettinen, Pirnes - T. Ruutu, M. Koivu, Rita - J. Ruutu, Hahl, Bergenheim. Trenér: Erkka Westerlund.

Reklama

Související témata: