Hlavní obsah

Eliáš: Jsem člověk, se kterým se dá vyjít v klidu

Útočník New Jersey Devils Patrik Eliáš vyslyšel volání národního týmu a připojil se k reprezentačnímu celku pro mistrovství světa v Kanadě. V elitní formaci bude působit s Martinem Eratem a centrem Davidem Krejčím. "David je šikovný hráč, který má obrovskou chuť do hokeje a velilce mě překvapil, jak hraje rychle," řekl mimo jiné v rozhovoru pro Právo Eliáš.

Článek

Na mistrovství světa jste přijel jako nejvýraznější posila českého týmu. Necítíte od ostatních spoluhráčů, zejména těch z evropských klubů, v reprezentační kabině trochu ostych?

Pokud ano, tak je to jenom dobře (pousměje se)… Nějaký respekt musí být, ale na druhou stranu jsem člověk, se kterým se docela v klidu dá vyjít.

Po příletu jste prohlásil, že některé spoluhráče jste viděl poprvé v životě. Už se v nich orientujete?

Určitě je to lepší… Před odjezdem z kempu v Montrealu byl celý tým na společné večeři, všichni jsme se dobře bavili a brzy nás čekají důležité zápasy.

Je velký rozdíl mezi atmosférou, která panuje v New Jersey a v kabině národního týmu?

Je to úplně něco jiného! Do party tady každý zapluje strašně rychle. Je to mnohem víc uvolněnější než v klubu, tréninky jsou taky zaměřené jinak. Já se strašně moc těším, jak si zahraju chytrý technický hokej. Když k tomu přidáme zarputilost, tak by to mělo být v pořádku.

V letošním výběru došlo k pozoruhodné náhodě, že jsou v nominaci tři hráči narození v Třebíči. Kromě vás a Erata ještě Čermák.

Zvláštní, co? Ale podívejte se, kolik je v týmu hráčů z jižních Čech (Hanzal, Kotalík, Z. Michálek, Novotný, Sičák – pozn. aut.) Ti mají nad námi těžkou převahu. Jen kluci z Kladna si teď trochu stěžují, že jich v nároďáku ubývá.

Mistrovství světa je v Česku na rozdíl od zámoří pečlivě sledované každý rok. Už jste to poznal na zvýšeném zájmu z domova?

Vůbec ne, nic takového. Ale rodina se hodně zajímá. Manželka a blízcí známí mají radost, že mohou v Kanadě reprezentovat.

Těšil jste se, jak si zahrajete s Martinem Eratem. Naplnilo se to už v tréninku?

Těším se moc na naši spolupráci na ledě. Jsem přesvědčen, že nám to bude klapat.

Když trenér Hadamczik řeší složení sestavy, jednou z klíčových otázek je, koho postavit do vaší řady s Eratem. Teď máte mezi sebou dvaadvacetiletého mladíka Krejčího. Bude to klapat?

David je šikovný hráč, který má obrovskou chuť do hokeje a velice mě překvapil, jak hraje rychle.

Je to typ hráče, který se vám dokáže přizpůsobit?

To bude taky trochu na nás, abychom mu trošičku pomohli.

Vidíte v něm stejné nadšení, jaké jste měl vy před deseti lety, když jste přijel na zápas o bronz na mistrovství světa ve Švýcarsku?

Tak to určitě ne! David je dost pohodový kluk. Ale taky trochu nečitelný. Zvlášť pro ty, kdo ho neznají. Zatím je velmi tichý, ale nějaké legrácky už tam probíhají.

Co od šampionátu v Quebeku očekáváte?

Hlavně co možná nejlepší výsledek. Nebojím se, že by byl šampionát v Quebeku ve stínu NHL. Tam lidi chodit budou. Hokej je pro ně sport číslo jedna.

Reklama

Související témata: