Hlavní obsah

Čtvrtfinále nově proti týmu ze stejné skupiny

QUEBEC

Vzdálenost 640 km mezi Quebekem a Halifaxem vedla k zásadní úpravě herního modelu letošního světového šampionátu. Ve čtvrtfinále proti sobě nastoupí týmy ze stejné kvalifikační skupiny a nikoli křížem, jako doposud.

Článek

Ze čtyř základních skupin postupují do druhé fáze tři nejlepší mužstva. Týmy z „české“ skupiny D se pak v kvalifikační části utkají s celky druhé quebecké skupiny A, kde hraje mj. Švédsko. Do šestičlenných skupin E a F se započítávají vzájemné výsledky. Nejlepší čtyři celky z těch to skupin druhé fáze se dostanou do čtvrtfinále, od nějž se hraje již vyřazovacím způsobem.

Pozměněn je i boj o udržení, hraje se systémem play out na dva vítězné zápasy. Dva sestupující celky příští rok ve Švýcarsku nahradí Rakušané a Maďaři.

Stěhovat se během turnaje budou jen dva vítězné celky ze čtvrtfinále v Halifaxu do Quebeku, kde se bude hrát o medaile. Cesta k titulu vede celkem přes devět zápasů.

Při bodové shodě ve skupinách rozhoduje vzájemný zápas mezi oběma týmy, poté celkový rozdíl skóre a dále větší počet vstřelených branek. Při bodové shodě tří a více týmů by pořadí určila minitabulka vzájemných zápasů.

Na mistrovství světa ani letos nebudou remízy, každý zápas musí mít vítěze. Za výhru v normální hrací době se dávají nově tři body, za vítězství v prodlužovaném utkání jsou jen dva a poražený získává jeden bod. Pokud je v utkání po 60 minutách nerozhodný stav, prodlužuje se pět minut, přičemž oba týmy hrají ve čtyřech. Když nepadne gól, dojde na samostatné nájezdy.

Od čtvrtfinále se pak v případě remízy po šedesáti minutách hraje desetiminutové prodloužení, ve finále dokonce dvacetiminutové. Také tady platí pravidlo náhlé smrti, a pokud branka nepadne, následují samostatné nájezdy.

Reklama