Hlavní obsah

Tenhle výkon si musíme zapamatovat, hlásí kapitán Rolinek po skalpu Švédů

To byla proměna! Po fiasku s Norskem šli hokejisté na mistrovství světa do zápasu se Švédskem s nožem na krku. Pokud by neuspěli, do osmifinálové skupiny by šli poprvé od jejich zavedení bez bodu. Reprezentace ale zabrala a po slušném a bojovném výkonu získala cenný skalp Tří korunek. „Kluci se dneska přesvědčili, že když budeme bojovat a hrát týmově, dá se hrát s každým,“ říká kapitán Tomáš Rolinek, který tým k výhře nasměroval úvodní trefou.

Foto: ČTK/AP

Tomáš Rolinek (uprostřed) se spoluhráči po gólu v zápase se Švédskem

Článek

Lepší vstup do utkání jste si ani nemohli přát, že?

Z mého i týmového pohledu určitě. Ten gól nám pomohl, vždycky se pak hraje lépe.

Měl jste při svém průniku dopředu vymyšlené, kam budete zakončovat?

Já nikdy nepřemýšlím! Vždycky vystřelím na bránu a pak se modlím, aby z toho byl gól. Dneska jsem ale vyloženě věděl, kam vystřelím. Musím se pochválit.

Čím to bylo, že jste ukázali úplně odlišnou tvář oproti utkání s Norskem?

Ono se proti silnějším týmům hraje lépe. Kluci se dneska přesvědčili, že když budeme bojovat a hrát týmově, dá se hrát s každým. Tomáš Vokoun v bráně byl výborný a klobouk dolů před obranou. Podali jsme výborný výkon.

Mohla vám tedy facka od Norů paradoxně i pomoci?

Co bylo, bylo. Kluky musím za výkon proti Švédsku pochválit. A hlavně jim říct, aby si ho pamatovali. Všichni bojovali, při každém střídání jsme se hecovali, abychom nepolevili. Výborně jsme to odbojovali. Únava sice teď bude, ale hrajeme až v sobotu, takže si odpočineme.

Měli jste před zápasem v hlavě postupovou matematiku? Pokud byste totiž vyhráli o dvě branky, do osmifinále byste šli z prvního místa.

Jsme rádi za vítězství o gól, vůbec nic jsme nepočítali. Každý jsme si museli sednout na zadek a ukázat, že když budeme bojovat a dáme do toho všechno, na ledě se to projeví. Nesmělo jen zůstat u slov v kabině.

Vnímali jste, jak skvělou atmosféru vám v hledišti vytvořili čeští příznivci?

Věděli jsme, že jich tu bude tolik. Už když jsme jeli na stadión, někteří kluci to říkali. A když jsme pak přišli na rozbruslení a samotný zápas, bylo to úžasné. Diváky bych chtěl pochválit, to se pak hraje úplně jinak. Dneska můžu říct, že celý stadión byl jenom náš.

Reklama

Související témata: