Hlavní obsah

VIDEO: Klasická mentalita Kanaďanů, opět neunesli prohru, komentují hráči závěrečnou bitku

MANNHEIM

„To se od nich dalo čekat, jsou takoví,“ ulevil si po vítězném zápase na adresu Kanaďanů útočník Lukáš Kašpar. Na mysli měl vyhrocený závěr zápasu, kdy Javorové listy prohrávaly o dvě branky a honbě za vyrovnáním podřídily vše. Nejprve Perry srazil v předposlední minutě za brankou rozehrávajícího gólmana Vokouna, což vyústilo v kontaktní gól, po závěrečné siréně pak frustrovaní Kanaďané vyvolali hromadnou bitku.

Foto: Petr Josek, Reuters

Potyčka mezi kanadskými a českými hráči za dohledu českých fanoušků

Článek
Fotogalerie

V předposlední minutě rozehrával Tomáš Vokoun puk za svou brankou, když jej narazil na mantinel Perry a Duchene pohodlně do prázdné branky snížil na 2:3. „Voky odehrál puk a hráč ho sestřelil. Byl to likvidační a sprostý zákrok, který rozhodčí neodpískali,“ hněval se obránce Ondřej Němec.

Stejný názor měl i Lukáš Kašpar. „Gólmana se nesmíte ani dotknout a ke kontaktu tam podle mě došlo. Tohle rozhodčí musejí pískat. Vezměte si, kdyby to bylo na začátku zápasu… Rozhodčím by se to vymklo z rukou a stala by se z toho jatka,“ říkal už klidným hlasem Kašpar.

Video ze zápasu Kanada - Česko
Perry fauluje Vokouna a Kanada dává gól

Vše pak eskalovalo s koncem zápasu, kdy Kanaďané neunesli prohru a pustili se do Čechů pěstmi. „Měl jsem jako poslední puk, chtěl jsem ho golfákem odpálit, protože jsem se koukal na tabuli a do konce zbývaly asi čtyři vteřiny. Jak jsem to odpálil, někdo do nás vlétl. Bylo to zbytečné, protože už bylo po siréně,“ popisoval Jiří Novotný, jak k celé mele došlo.

V NHL by si to nedovolili

Chování Kanaďanů hráče příliš nepřekvapilo. „Projevila se klasická mentalita Kanaďanů, kteří opět neunesli prohru,“ tvrdil Novotný, s jehož slovy souhlasil i Němec. „Oni na to čekali. Chtěli to rozproudit a jít do konfliktu. Jestli jsme ale vyhráli nebo prohráli bitku, to je jedno. Důležité je, že jsme vyhráli a postoupili do čtvrtfinále.“

Lukáš Kašpar je pak přesvědčen, že něco podobného by si Kanaďané v NHL nedovolili. Odplata by je totiž neminula. „Oni vědí, že tady po nich nikdo neskočí a nezmydlí je tak, jak by tomu bylo v NHL. Tohle se prostě nedělá, mělo by se s tím něco dělat,“ prohlásil Kašpar. Samotnou bitku pak Češi hlavně chtěli ustát. „Hlavně jsme nechtěli dostat do držky. Myslím, že jsme to zvládli. Nemáme důvod se jich bát, jsou to lidi jako my. Možná jen mají větší sebevědomí. Doufám, že jsme jim dneska utnuli křídla,“ těšilo Němce.

Novotný Kanaďany popíchl

Zatímco hráči si za českou brankou vyměňovali pěstmi své názory, českou střídačku mezitím přelezl jeden z fanoušků a vydal se směrem k té kanadské. Před ní pak padl na kolena a oslavně pumpoval rukama. Z ledu ho pak do útrob stadiónu musel dostat až obránce Rachůnek.

Při cestě do kabin pak nechal průchod svým emocím i Jiří Novotný, který před kanadskou šatnou nahlas zavolal „Let´s go!“. „Chtěl jsem je trošku popíchnout, hlavně jsem byl ale v emocích. To k tomu patří. Kdyby vyhráli oni, jak je znám, dali by nám to sežrat ještě víc,“ uzavřel Novotný.

Reklama

Související témata: