Hlavní obsah

Švédsko - Česko 3:5Hokejisté v napínavé brněnské bitvě přemohli Švédy a vedou Euro Hockey Tour

Brno
Aktualizováno

Vítězný vstup do brněnského turnaje Euro Hockey Tour si připsala česká reprezentace, když udolala Švédy 5:3. Vítězný gól padl po osmi vteřinách třetí třetiny, kdy se trefil kapitán Tomáš Plekanec. Čeští reprezentanti se i díky výhře Finů v Petrohradě nad Ruskem 2:0 ujali vedení v seriálu Euro Hockey Tour.

Foto: David W Cerny, Reuters

Hokejisté gratulují Petru Průchovi (vlevo) k brance do švédské sítě.

Článek

V české sestavě se vedle brněnského Svobody nakonec objevil i další debutant Kindl, který naskočil v obraně místo onemocnělého Mojžíše. Národní tým se nechal zaskočit aktivní hrou Švédů v první třetině a inkasoval hned při prvním vyloučení.

Potrestanému Tenkrátovi chybělo k návratu na led šest vteřin, když Järnkrok otevřel skóre. Napomohlo mu, že český tým zůstal na chvíli vlastně ve třech, neboť Jana Kováře nešťastně trefil spoluhráč pukem do hlavy a český útočník musel jet během hry s tržnou ranou za uchem střídat.

Tre Kronor jasně dominovaly na ledě, měly lepší pohyb i větší důraz. „Soupeř na nás hodně vletěl, zpočátku nám moc nejezdily nohy, ale postupně jsme se dostávali do hry," vykládal Jakub Kindl.

Neměc vyrovnal střelou od modré

První střela na švédskou branku přišla teprve ve 14. minutě, přesto ještě v úvodním dějství dosáhl domácí tým vyrovnání. Sedmadvacet sekund před pauzou pálil od modré čáry Ondřej Němec. „První třetinu jsme začali hodně pasivně, můj gól přišel trochu se štěstím, ale hodně pomohl," culil se český obránce.

Hned začátek druhého dějství přinesl dvě obří šance českého mužstva. Hemský dostal přihrávku za švédskou obranu a jel sám na Enrotha, ale trefil ho pouze do hrudi. V sólu pak neuspěl ani Vincour.

Přesto se pak během 48 vteřin českému mužstvu podařilo ze dvou přesilovek získat slibné vedení 3:1. Nejprve se k odraženému puku dostal nejrychleji Novotný a pálil přesně, vzápětí v podobné pozici nezaváhal Jiří Tlustý, který se tak mohl radovat z premiérového gólu v reprezentačním dresu. „Bylo to báječně sehráno, stačilo se přesně trefit k tyči," říkal útočník Caroliny.

Vyrovnání během 22 vteřin

Švédům chvilku trvalo, než se z takového úderu vzpamatovali. Harju si nejprve v přesilovce na Štěpánka nepřišel, jenže v poslední vteřině Koukalova trestu se ujala Kronwallova rána od modré. O 22 vteřin později bylo vyrovnáno a najednou se zase hrálo podle hokejových not soupeře.

České mužstvo však neztrácelo vůli. Zaplněnou brněnskou halu rozjásal po osmi vteřinách třetí části Plekanec, jenž hned po úvodním vhazování zavezl puk do útočného pásma a z otočky jen tak nahodil na Enrotha, který po nešťastné teči spoluhráče kapituloval. Švédové marně namítali, že šlo o ofsajdovou pozici.

Pojistit české vedení mohl Nedvěd, jenže trefil zblízka po zásahu švédského gólmana pouze tyčku. Na druhé straně měl vyrovnání na holi Olausson, ale Štěpánek ho vychytal. Švédové necelé dvě minuty před koncem zkusili power play, ale poslední slovo měl Průcha, jenž obral o puk rozehrávajícího Petterssona a prázdnou branku nemohl minout.

KajotBet Hockey Games v Brně
Švédsko - Česko 3:5on-line
Branky: 20. Němec, 24. Novotný, 24. Tlustý, 41. Plekanec, 60. Průcha – 6. Järnkrok, 34. Kronwall, 34. Harju, hlavní rozhodčí Anisimov a Olenin (oba Rus.), vyloučení 8:9, využití 3:2, 7058 diváků, třetiny 1:1, 2:2, 2:0.
Česko: Štěpánek – Nakládal, Blaťák, Čáslava, Kutlák, Krajíček, Kindl, Němec, Žižka – Tenkrát, Plekanec, Tlustý – Hemský, Nedvěd, Průcha – Vincour, Jan Kovář, Jakub Svoboda- Petružálek, Novotný, Kašpar – Koukal.
Švédsko: Enroth (59. V. Fasth) – Ekholm, Kronwall, Hedman, Fernholm, Karlsson, Frogren, Ahnelöv, Brodin – Pettersson, J. Lundqvist, Harju – Lundh, Persson, Omark – Larsson, Järnkrok, Landeskog – J. Fasth, Oluasson, Zackrisson – Bang.
Další utkání turnaje v Petrohradu: Rusko – Finsko 0:2 (33. Mäenpää, 60. Pihlström).
Tabulka turnaje:
1. ČR110005:33
2. Finsko110002:03
3. Rusko100010:20
4. Švédsko100013:50

Reklama

Související témata: