Hlavní obsah

Neporazit na Den vítězství Němce bylo pro Rusy nepřijatelné. Přijede Radulov?

Stockholm

Den, ve kterém někdejší sovětská armáda společně s dalšími mocnostmi oficiálně porazila Německo a vyhrála druhou světovou válku. A přesně po 67 letech hokejový zápas na mistrovství světa právě mezi Ruskem a Německem. Nic jiného než vítězství sborné v tento den nepřipadalo v úvahu.

Foto: Petr Josek, Reuters

Ruští hokejisté se radují z branky proti Německu. Vlevo zklamaný brankář Dimitrij Kotschnew.

Článek

Jenže příliš snadné to favorit proti outsiderovi neměl, navíc v hlavách Rusů ještě trochu ležela porážka 0:2 z loňského šampionátu. Stejným výsledkem to ale nakonec Němcům oplatili. "Vnutili jsme jim svoji hru a předváděli přesně ten hokej, jaký jsme chtěli," tvrdil kapitán sborné Ilja Nikulin. "Samozřejmě, že pár chyb by se v naší hře ještě našlo. Ale vyhráli jsme a to je přece hlavní," dodal zkušený obránce.

"S Německem jsme hráli už před mistrovstvím světa a bylo jasné, že to s nimi nebude jednoduchý zápas. Snaží se hrát hodně kanadským stylem a tentokrát hrubostí nešetřili. Důležité bylo, že jsme se nenechali vyprovokovat. Ale na Den vítězství jsme přece museli vyhrát," připomněl útočník Sergej Širokov, že 8. května oslavuje celé Rusko konec druhé světové války a jménem celého týmu nechal pozdravovat ruské válečné veterány.

Rusové sice mají v kádru hvězdné hráče Malkina a Dacjuka, ale ruská mašina se na ledě rozjíždí trochu pomaleji. S Lotyšskem museli dohánět ztrátu, Nory udolali až v závěru a proti Němcům brzdil jejich útočnou snahu rodák z Kazachstánu v německé brance Dmitrij Kotschnew.

I proto by uvítali ještě posily z NHL, vždyť mají na soupisce volná místa ještě pro čtyři hráče do pole. Žhavým kandidátem je útočník Alexandr Radulov, jehož Nashville už vypadl z play off. "Mluvil jsem s ním, ale byl ještě ve Phoenixu. Řekl mi, že dá vědět, až se vrátí do Nashvillu. Chci, aby přijel, ovšem bude záležet na jeho rozhodnutí," řekl ruským novinářům trenér sborné Zinetula Biljaletdinov.

Podle posledních zpráv však Radulov vážně zvažuje o tom, že místo do Stockholmu zamíří do Německa, kde se podrobí operaci kolene. "Ještě to ale není definitivní. Dnes by nám měl dát vědět, jak se rozhodl," tvrdí prezident ruské hokejové federace Vladislav Treťjak.

Reklama

Související témata: