Hlavní obsah

Musíme držet Švédy na uzdě, oni pak znervózní, věří hokejisté

Stockholm

Hlavně brzy neinkasovat a naopak držet co nejdéle bezbrankový stav, to by podle českých hokejistů mohlo platit na jejich soupeře v klíčovém zápase mistrovství světa, jímž bude ve čtvrtečním čtvrtfinále (20:15) domácí Švédsko. Soupeř, kterého Češi na MS porazili z posledních osmi zápasů jen dvakrát, z toho jednou až po samostatných nájezdech.

Foto: Petr Josek, Reuters

Radost českých hráčů v utkání s Německem.

Článek

„Každý zápas je jiný. Musíme chytit začátek, což se nám posledně nepovedlo. Když to bude dlouho 0:0 nebo se nám povede dát gól, tak by mohli znervóznit a my je dostat pod tlak," myslí si kapitán českého výběru Tomáš Plekanec a z negativní bilance se Švédy na MS obavy nemá. „V Brně jsme jim dokázali dát pět gólů, i když je pravda, že tam měli jiný mančaft. Zatím nám to tam s nimi moc nepadalo, tak to snad vyjde právě ve čtvrtfinále," přeje si.

Taktika s pečlivou obranou, která může švédský tým před nabuzeným publikem znejistit, se zamlouvá i Davidovi Krejčímu. „Musíme hrát dobře do obrany jako proti Rusům, oni pak před svými fanoušky znervózní a toho bysme mohli využít," přidával své myšlenky. „Jdeme zápas od zápasu nahoru a budeme se snažit vyhrát, necháme na ledě všechno, snad se to podaří," slibuje útočník Bostonu, jenž zažil se Švédy vyřazení ve čtvrtfinále na MS 2008 v Quebeku. „Teď je tady jiný turnaj, věřím, že to zvládneme."

Rozhodne momentální forma

Že se oba týmy už střetly ve skupině letošního šampionátu, může být možná výhodou. „Je pravda, že nám toho moc nedovolili, ale když si vezmete počet střel a že jsme je opticky vytlačovali do rohů...," připomíná kouč Alois Hadamczik. „Musíme hrát určitě z dobré obrany a být důrazní v útočném pásmu v předbrankovém prostoru. Pouštěli jsme si zápas s Ruskem a ukazovali, že musíme být důraznější ve střelbě a být rychlejší," přemýšlel o receptu na úspěch.

„Je to o jednom zápase, o momentální formě v ten daný den. Zvolíme taktiku, aby Švédové chodili do plných a my mohli přecházet do rychlých protiútoků. Nemůžeme jen bránit, musíme mít adekvátní protiútok a myslím si, že naši hráči v turnaji měli svůj vývoj a jejich forma i sebevědomí jde nahoru. Zkušení hráči jako první útok, Krejčí, Nedvěd, Hemský, ti by se měli prosadit," nabádal před zápasem.

Nejlepší střelec českého týmu Aleš Hemský je rád, že se posledním zápasem s Německem (8:1) dostal tým do pohody a věří, že na to naváže i ve čtvrtfinále. „Pomůže, když se budeme hrnout do brány a hrát agresivněji než v tom prvním zápase. A musíme taky víc střílet. Abychom proti těm silným soupeřům konečně dali nějaké góly. Celý turnaj čekáme na jeden zápas, ve čtvrtek půjde o všechno," dodal vážně.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.