Hlavní obsah

Syn nebude večer vědět, jestli fandit Švédům, nebo Čechům, myslí si Ota Vejvoda

Stockholm

Jeho syn Alexander bude mít dnes večer v rukách švédskou i českou vlajku. Otakar Vejvoda tak rozpolcený nebude. Člen bývalé kladenské Blue line, který žije na předměstí Stockholmu, věří, že česká reprezentace dokáže domácí pýchu srazit na kolena.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Bývalý hokejový útočník Otakar Vejvoda se synem Alexandrem před stockholmskou halou Globen

Článek

„Já pořád doufám, že to bude lepší než ten první zápas. Pro kluky, co vypadli ze Stanley Cupu, nebo kteří mají tituly z domácích lig, to bude jako sedmý zápas série play-off," prohlásil devětatřicetiletý Vejvoda, kterého potěšilo, že se na turnaji mohl potkat s Kladeňákem Tomášem Plekancem v roli kapitána i čtyřicetiletým debutantem Petrem Nedvědem. „Jsem rád, že si to můžu vychutnávat jako fanoušek."

Před sedmnácti lety dal ve stockholmské hale Globen svůj první gól na mistrovství světa, o rok později se jako člen legendárního útoku Vejvoda, Patera, M. Procházka stal členem All Star Teamu na mistrovství světa ve Vídni. Svůj poslední soutěžní zápas však odehrál v roce 1998, kdy jeho tělo sužovaly únavový syndrom kombinovaný se svalovými problémy. „Viděl jsem na mistrovství skoro všechny české zápasy a vyvolalo to ve mně spoustu vzpomínek," povzdechl si Vejvoda.

Jako patriot dál věří, že Češi na postup mají, ačkoli předchozí duel ve skupině vypadal z pohledu hostů hrozivě. „Kluci budou hrát i proti Globenu, musí trochu publiku ukrást energii, aby je to nakoplo."

Ve Vejvodovi se ale nezapřel hokejový odborník, když se snažil najít cestičky k českému úspěchu. „Švédové mají nejlepšího ofenzivního obránce na světě Karlssona, ten má ale defenzivní problémy. Také za ně hraje mladý bek Brodina, který tu neměl vůbec být, ale detroitský Ericsson se zranil. Kluci je musí nalomit, aby měli šanci," radí Vejvoda a říká: „Švédové se strašně bojí českých protiútoků. S Ruskem dostali facku, kéž bychom to zvládli odehrát stejně jako Malkin a spol.," doufá.

Reklama