Hlavní obsah

První opravdový test přichází! Češi jdou na Švédy s debutantem Kovářem a Salákem v bráně

Stockholm

První opravdový test dnes čeká hokejovou reprezentaci na mistrovství světa ve Stockholmu. Svěřenci kouče Aloise Hadamczika dnes od 20:15 nastoupí proti domácím Třem korunkám a oproti pátečnímu úvodnímu duelu s Běloruskem dojde v sestavě k jedné změně. Do středu třetí formace se místo Petra Vrány postaví Jan Kovář, který tak zažije svou premiéru na šampionátu.

Foto: Václav Šálek

Reprezentační forvard Jan Kovář (v pozadí) se chystá na svůj první start na MS

Článek

Kovář s reprezentací absolvoval už dvě MS, v roce 2010 v Německu ani loni ve Finsku se však nevešel na soupisku. V pátek proti Bělorusku už na střídačce nechyběl, do hry se ale z pozice třináctého útočníka nedostal.

V brance českého týmu se znovu objeví Alexander Salák. Jedničku Ondřeje Pavelce dál trápí blíže nespecifikované zranění, trenér Hadamczik však už po zápase s Běloruskem avizoval, že i kdyby byl gólman Winnipegu v pořádku, přednost přesto dostane Salák.

Ten předchozí dvě sezóny odchytal právě ve švédském Färjestadu, proti Třem korunkám navíc letos nastoupil do všech čtyř zápasů Euro Hockey Tour. „Bude to pro mě speciálnější zápas, protože jsem ve Švédsku strávil dva krásné roky," přiznává brankář, který od příštího ročníku oblékne dres Petrohradu v KHL.

Zatímco Češi vstup do turnaje zvládli, když Bělorusko zdolali 2:0, Švédové překvapivě podlehli Švýcarům 2:3. „Je jasné, že teď budou pod tlakem, nemůžou si dovolit doma prohrát dva zápasy po sobě. Je potřeba ale uznat, že Švýcaři proti nim hráli velmi dobře, hodně bruslili a byli agresivní," řekl asistent trenéra Josef Paleček, když sledoval dopolední rozbruslení Seveřanů.

„Bylo na nich vidět, že je porážka trochu zaskočila, ale předpokládám, že večer už to nebude znát," uzavřel Paleček.

Reklama

Související témata: