Hlavní obsah

Hrát takhle dál, daleko to nedotáhneme, ví Michálek a za Židlického by dal cokoliv

Stockholm

Zklamání z výkonu proti Švédům z něj přímo čišelo. Aby ne, vždyť česká hokejová reprezentace může být za prohru 1:2 ještě hodně ráda. Zbyněk Michálek dobře věděl, že nebýt gólmana Alexandra Saláka a rovněž tří nastřelených tyček, mohli Švédové vyhrát daleko větším rozdílem.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Český reprezentační obránce Zbyněk Michálek (vpravo) v rozmluvě s dalším bekem Janem Hejdou.

Článek

Souhlasíte, že Švédové vás po většinu zápasu přehrávali?

Švédové měli více šancí a vyhrát si zasloužili. Musíme si to přiznat. Přitom jsme nezačali špatně, pak jsme ale v útočném pásmu udělali dva zbytečné fauly a výhoda se přesunula na soupeřovu stranu. Pak už to bylo těžké. Nesehráli jsme svůj nejlepší zápas a nebýt Saši Saláka, tak jsme gólů určitě dostali víc. Máme co napravovat, musíme se zlepšit. Ale ještě nic není ztraceného. Pokud však budeme hrát takhle, moc daleko to asi nedotáhneme.

V čem hlavně jste zaostávali?

Oni nás hodně roztáhli a využívali svou rychlost a sehranost. Přečíslovali nás, útočili v plné rychlosti, což se na velkém hřišti těžko brání. My jsme na to vůbec nedokázali zareagovat. Přitom jsme očekávali, že po nás půjdou. Musíme dostávat rychleji puky z vlastní třetiny, protože jinak nás pak soupeři budou mlít před brankou minutu nebo minutu a půl jako Švédové a rychle nám budou docházet síly.

V útočné fázi vidíte rezervy kde?

Zatím nám nevychází finální fáze. Strávíme hodně času po rozích a za bránou. To je takový ten český hokej, jinak to asi hrát neumíme. Ale takhle to nejde. Přitom máme hráče, jako Hanziho (Martina Hanzala), kteří se před bránu nebojí jít. Toho musíme využít a my jako beci musíme puk jakýmkoli způsobem před bránu dostat. Vždyť přesně takhle vstřelil Jirka Hudler gól po nahození Vorase (Jakuba Voráčka).

Nebylo by ku prospěchu hru co nejvíc zjednodušit?

Určitě. Někdy až moc vymýšlíme a hlavně v obraně nemáme nikoho, kdo by hru tvořil. Právě proto musíme vše tlačit do brány. Protože bojovnost nechybí, padáme do střel, ale jinak je to takové těžkopádné.

Přiznáváte, že vám schází tvořivý obránce. Jak moc by se hodil Marek Židlický, jehož jednání s New Jersey o novém kontraktu vypadají nadějněji než v předchozích dnech, a nároďák by mohl ve Stockholmu posílit?

Jeho příjezd bychom moc uvítali. Hráč jako on je k nezaplacení. Český hokej takového obránce do ofenzivy, který umí založit rychlý protiútok a podržet puk při přesilovce na modré čáře, nemá. Přitom to je alfa a omega dnešního hokeje.

Skutečně by tým tolik zvednul?

Dali bychom za jeho příjezd cokoliv. Udělalo by nás to o hodně silnější. Chápeme jeho situaci, každý by se v jeho situaci zachoval stejně. Já mu jen přeji, aby podepsal dobrou smlouvu. Kdyby to ale bylo během následujících pár dní...

Není varování, že jste ještě nedali gól při hře pět na pět? Všechny tři zatím padly v přesilovkách...

Zase buďme rádi, že aspoň něco trošku funguje. Hra v plném počtu je ale taková všelijaká, to je pravda. Zase se ale vracím k tomu tlačení se do brány.

Může být paradoxně dobře, že hned od začátku turnaje si uvědomujete, na čem zejména pracovat?

Určitě. K zápasu se Švédy si řekneme pár slov, podíváme se na video. V pondělí před sebou máme další těžký test se Švýcary, kteří byli proti Švédsku výborní. Létali od první do poslední minuty a bylo vidět, že jsou sehraní. Vůbec bych je nepodceňoval a nezařazoval do druhé garnitury. Je to jeden z top týmů, navíc na vzestupu.

Reklama

Související témata: