Hlavní obsah

Proti Slovincům se do elitního útoku posune Vrána, trenéři usilují o příjezd Plekance

Stockholm
Aktualizováno

Znovu s pozměněnými útočnými formacemi nastoupí dnes česká hokejová reprezentace do utkání mistrovství světa proti Slovinsku (16:15). Trenéři se vůbec poprvé na turnaji rozhodli sáhnout i do první řady, Jiřího Tlustého v ní nahradí Petr Vrána. Asistent Josef Paleček zároveň potvrdil, že vedení nároďáku usiluje o příjezd forvarda Tomáše Plekance, který v noci se svým Montrealem vypadl z play off NHL.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Český útočník Petr Vrána (vlevo) bojuje o puk s Bělorusem Kitarovem.

Článek

Od Vrány v centru prvního útoku si trenéři slibují především posílení defenzivní činnosti, se kterou v posledních zápasech nebyli příliš spokojeni.

„Vedlo nás k tomu předně to, že první řada s Hudlerem v centru odehrála zápasy prakticky beze změny, ale ve statistice účasti na ledě při vstřelených a obdržených gólech má mínus čtyři. Proto jsme se ji rozhodli posílit do defenzivy, zařadili jsme do ní Vránu do centra a Hudler se posune na levé křídlo," řekl Paleček.

Jaké bude složení útoků proti Slovinsku:
Voráček, Vrána, Hudler
Fleischmann, Kovář, Tlustý
Irgl, Novotný, Hubáček
Vrbata, Hanzal, Koukal

Vrána byl v pondělním utkání se Švýcary u rozhodující branky soupeře, které předcházel právě jeho prohraný osobní souboj za vlastní brankou. I kvůli tomu nenastoupil včera proti Dánům, dnes ale bude mít šanci si dojem napravit. „Jsem rád, že šance přišla a budu se snažit ji využít. Kuba Voráček i Hudy jsou skvělí hráči a doufám, že nám to půjde. Pokusím se přizpůsobit jejich hře," hlásí osmadvacetiletý útočník.

Na souhru s novými parťáky měl jen necelou půlhodinku při dopoledním rozbruslení, problém v tom ale nevidí. „Není moc co slaďovat, musíme hrát jednoduše, moc nevymýšlet. Musíme začít hrát víc energicky. Právě energii, abychom jezdili nahoru dolu a šlapali, trenéři nejen po mně vyžadují. Zatím nejsme střelecky moc úspěšní a už by bylo načase začít dávat góly," uvědomuje si Vrána, že právě koncovka je největší bolístkou českého týmu.

Michálek na rozbruslení chyběl, hrát ale bude

„Máme problémy dávat góly, v efektivnosti jsme na tom hodně špatně, tak se ji snažíme poskládáním útoku vylepšit, abychom se v útočném pásmu udrželi na puku, s čímž rovněž máme problémy," dodává Paleček s tím, že na střídačce budou připraveni Hertl s Tenkrátem. „Pokud by došlo k tomu, že někdo nebude hrát podle našich představ, ke změnám může dojít ještě v průběhu zápasu." Dopolední rozbruslení kvůli nastřelené noze vynechal obránce Zbyněk Michálek, nejde však o nic vážného a proti Slovincům nebude na ledě chybět.

K herně nepovedenému zápasu s Dány se již včera trenéři ani hokejisté nevraceli. „Vůbec jsme se o tom nebavili. Všichni jsme si vědomi, jak ta hra vypadala a co se děje, nemá cenu to moc rozebírat," prohlásil za všechny Vrána.

Paleček: Bude-li mít Plekanec zájem, chceme ho

Vítanou posilou by se tak mohl stát Tomáš Plekanec, jehož Montreal v noci na dnešek vypadl z play off NHL s Ottawou. „Dokud hrál, nechtěli jsme jej kontaktovat. Teď je mimo hru, počkáme, až se probudí a určitě s ním budeme mluvit. Pokud bude mít zájem, chceme, aby přijel," potvrdil Paleček, že o kapitána reprezentace z loňského MS moc stojí.

Ohledně obránce Marka Židlického, který stále jedná o nové smlouvě s New Jersey, zatím vedení reprezentace žádné novinky nemá.

Skupina A (Stockholm)

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Švýcarsko 7 29 : 10 20
2 Kanada 7 25 : 10 18
3 Švédsko 7 17 : 11 15
4 Česko 7 19 : 12 11
5 Norsko 7 12 : 26 9
6 Dánsko 7 13 : 20 6
7 Bělorusko 7 10 : 21 3
8 Slovinsko 7 12 : 27 2

Skupina B (Helsinky)

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Finsko 7 23 : 14 16
2 Rusko 7 29 : 14 15
3 USA 7 24 : 16 15
4 Slovensko 7 18 : 17 10
5 Německo 7 13 : 16 9
6 Lotyšsko 7 14 : 25 7
7 Francie 7 13 : 21 7
8 Rakousko 7 18 : 29 5

Reklama

Související témata: