Hlavní obsah

Hadamczik po prohře se Švýcary vyrovnal nejhorší umístění z MS, o rezignaci ale neuvažuje

Stockholm

Už před startem šampionátu ve Stockholmu vyhlašoval, že úspěšnost turnaje se bude hodnotit podle čtvrtfinálového zápasu. Zatímco v přechozích dvou letech jej reprezentace pod vedením kouče Aloise Hadamczika zvládla a pokaždé si došla pro bronz, nyní se musela sklonit před švýcarskou senzací. A zákonitě tak na přetřes přichází otázka, jestli Hadamczik má u týmu pokračovat i dál, přestože jeho smlouva vyprší až v roce 2015. „To jsou dotazy, které směřují na výkonný výbor. Musím udělat hodnocení a výbor se k tomu vyjádří,“ prohlásil trenér nároďáku, který konečným sedmým místem na MS vyrovnal nejhorší umístěni z let 1994 a 2007 v samostatné historii České republiky.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Kouč Alois Hadamczik udílí svým svěřencům pokyny při oddechovém čase ve čtvrtfinále se Švýcary.

Článek

Sám od sebe končit nehodláte?

Kdybych končit chtěl, tak vám to řeknu.

Chuť pokračovat tedy máte dál?

Člověk je v duši po vyřazení ve čtvrtfinále krajně nespokojený, má v sobě takovej mrz, ale nemůžete dělat sport, když čekáte, že pokaždé vyhrajete. Tak je to i v životě. Máte sezónu, která je výtečná, a vyhrajete skoro všechno a pak vás jeden zápas oddělí od velkého úspěchu. V životě se naučíte prohrávat i vyhrávat a porážku musíte umět unést.

Počítáte ale s tím, že se nyní od veřejnosti ocitnete pod palbou kritiky?

Na to má veřejnost právo...

Bilance Aloise Hadamczika na MS:
2006 - stříbro
2007 - čtvrtfinále
2008 - čtvrtfinále
2011 - bronz
2012 - bronz
2013 - čtvrtfinále

Jste připravený i na to, že se bude volat po vašem odvolání?

Na to teď nebudu odpovídat a řešit to. Na posledních dvou mistrovstvích jsem byl úspěšný, z dvaceti utkání jsme jich vyhráli šestnáct (ve skutečnosti patnáct z devatenácti). Ono vždycky bývá, že některý turnaj nevyjde. S tím letošním jsme samozřejmě nespokojeni. Vždycky, když prohrajete čtvrtfinále, jste zklamaný. Po zápasech s Kanadou a Nory, které jsme odehráli ve velkém tempu, jsem věřil, že Švýcarům dáme tři čtyři góly. Ale na jeden se prostě vyhrát nedá. Čekali jsme, že vyhrajeme, měli jsme sebedůvěru, vůbec jsme si prohru nepřipouštěli.

Jenže ta přišla a pravdou zůstává, že jste za celý turnaj neporazili ani jeden tým z užší špičky. Prohráli jste se Švédy a Kanadou, se Švýcary dokonce dvakrát...

Určitě nejsme s turnajem spokojeni, ale je to sport. To se stane. Jak jsme na předchozích dvou mistrovstvích vyhráli šestnáct zápasů ze dvaceti, tak tento turnaj dobrý nebyl.

Zatímco z posledních třech šampionátů přivezla reprezentace medaili, nyní obsadila až sedmé místo. Co podle vás spíš vypovídá o současné úrovni českého hokeje?

Z jednoho turnaje se nedá po prohraném čtvrtfinále říct, že je to obraz českého hokeje. Těžko budu zdůvodňovat, že kdybychom vyhráli ještě jeden zápas, třeba bychom vyhráli i celý turnaj. To bychom byli alibisti. My jsme prostě ten důležitý zápas prohráli a čtvrtfinále jsme nezvládli.

V čem hlavně jste za Švýcary zaostávali?

Švýcaři byli všude včas, vyhrávali osobní souboje a to byl největší problém. Sice jsme to věděli, před zápasem si to i ukazovali, jenže v agresivním pohybu jsme přesto zaostávali, což nás trošku zaskočilo, a těžce jsme se do zápasu dostávali. Navíc jsme dali jen jeden gól...

Se střílením branek jste se potýkali celou sezónu a na šampionátu se zlepšení nedostavilo. Čím si to vysvětlujete?

Když odpočítáme utkání s Norskem, většinou jsme dávali jednu dvě, což je strašně málo. Některé šance jsme neproměnili, jindy jsme zas nebyli tak důrazní v osobních soubojích. Soupeře jsme prostě nepředčili v předbrankovém důrazu.

Před začátkem šampionátu jste si sliboval, že produktivitu pozvednou střelci z NHL, což se však nestalo..

I já jsem očekával, že se ti hráči prosadí líp. Sami byli překvapení z nasazení některých týmů, jak těžké je se dostat do šancí a vůbec do prostoru před brankou.

Nečekal jste, že posily z NHL, kterých jste měl v kádru hned dvanáct, pomůžou více?

Je otázkou, jestli všichni splnili očekávání vůči hráčům z Evropy. Ale ti kluci měli absolutní vůli, navíc je trápila spousta bolestivých zranění. Šli do toho nekompromisně. Zbyněk Michálek skoro nedostal nohu do brusle, Koukal to samé. Obětovali se dost, pro tým udělali maximum.

Tak jinak. Splnili hráči z NHL vaše očekávání?

Takové hodnocení si nechám pro sebe. Podíváme se na body, jak se kdo choval v zápase. Máme video, statistiky. Ale přístup všech hráčů byl maximální, neexistoval žádný morální problém. Jen měl prostě v danou chvíli někdo formu lepší, jiný horší.

Když se zpětně poohlédnete, udělal byste teď něco jinak?

Myslím, že jsme vyčerpali všechny možnosti, které byly. Sestavovali jsme řady, před poslední třetinou jsme udělali změny. K oživení sice pomohly, ke střílení gólů ale nikoli.

Jak budete neúspěch vstřebávat?

Těžko říct. Mrzí mě to, turnaj nebyl optimální. Čtvrtfinále jsme prohráli, takže jsme nespokojeni. Každopádně ze hry Švýcarů jsme překvapeni. Nehráli tady o nic hůř než špičkové týmy.

Mohou podle vás celé mistrovství vyhrát?

Pokud jim vydrží forma, tak šanci mají. Jsou strašně silní v bruslení, v osobních soubojích, mají dobrého gólmana.

Budete zbytek turnaje sledovat?

Budeme fandit Švýcarům. Za takový hokej, co předvádějí, není důvod jim nefandit.

Šampionát ve Stockholmu jste částečné bral jako nominaci pro olympiádu v Soči v příštím roce. Co vám tedy ukázal?

Že se někteří hráči dlouho adaptují na změnu časového pásma a změnu rozměrů kluziště. Pro mě je to u některých hráčů varování, že přijedou na olympiádu a za dva dny už se hraje. Je potřeba brát odolné typy, které přijedou a hned druhý jsou schopní hrát.

Máte už teď v hlavě, s kým do Soči počítáte?

Určitá jména, která výkonnost mají, v hlavě máme. Ti hráči v sestavě budou, pokud je nepostihne zranění. Budeme čekat na další hráče, jak se prosadí. Je třeba brát v potaz momentální formu - jak u těch evropských, tak z NHL. Dneska by bylo předčasné o tom mluvit. Ale máme zkušené hráče, kteří mají genezi za sebou, a unesou takové velké turnaje. Právě ti budou základem pro olympiádu. Ale říkat po neúspěšném turnaji jména pro Soči, to by bylo předčasné.

Měl by Alois Hadamczik pokračovat jako trenér hokejové reprezentace?
Ano
32,5 %
Ne
67,5 %
Celkem hlasovalo 37111 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Mistrovství světa v ledním hokeji 2013

  • Čtvrtfinále

  • 16.05.13      12 : 00 Helsinky
    Ruská federace Rusko Spojené státy USA
    3 : 8
  • 16.05.13      14 : 45 Stockholm
    Švýcarsko Švýcarsko Česká republika Česko
    2 : 1
  • 16.05.13      17 : 30 Helsinky
    Finsko Finsko Slovensko Slovensko
    4 : 3
  • 16.05.13      20 : 15 Stockholm
    Kanada Kanada Švédsko Švédsko
    2 : 3
  • Semifinále

  • 18.05.13      19 : 00 Stockholm
    Švýcarsko Švýcarsko Spojené státy USA
    3 : 0
  • 18.05.13      15 : 00 Stockholm
    Švédsko Švédsko Finsko Finsko
    3 : 0
  • Finále

  • 19.05.13      20 : 30 Stockholm
    Švýcarsko Švýcarsko Švédsko Švédsko
    1 : 5
  • 19.05.13      16 : 00 Stockholm O 3. místo
    Finsko Finsko Spojené státy USA
    2 : 3