Hlavní obsah

Jeřábek dvakrát řídil finále MS, teď by se rád dostal do Soči

Stockholm

Čeští hokejisté potřetí za sebou nedokázali postoupit do finále mistrovství světa, podruhé se však díky tomu mohl v zápase o zlato představit český rozhodčí Antonín Jeřábek. Jeden z nejlepších evropských arbitrů dostal dvakrát za sebou důvěru komise rozhodčích Mezinárodní hokejové federace (IIHF) a ani v jednom případě nezklamal.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Český rozhodčí Antonín Jeřábek ve finálovém duelu, vpředu švýcarský gólman Martin Gerber.

Článek

Nyní může doufat, že se prosadí i do nominace na olympijské hry v Soči, kde by se ale mělo představit jen pět rozhodčích z Evropy. Dalších sedm má na vrcholný turnaj příští sezóny vyslat zámořská NHL. "Nebudu zastírat, že bych se tam rád podíval. Komise rozhodčích (IIHF) to bude řešit zřejmě v příštích týdnech," řekl Jeřábek v rozhovoru s ČTK a deníkem Sport.

Finálová vystoupení v Helsinkách a ve Stockholmu by mu měla pomoct. "Budu doufat. Já jsem si ale nikdy nic dopředu neplánoval, nechám se překvapit. Když to vyjde, tak budu jen rád. Konkurence je ale obrovská," uvedl Jeřábek, jenž byl na letošním MS jedním z šestnácti hlavních rozhodčích.

I proto si hodně váží toho, že podruhé za sebou dostal šanci řídit finále. "Už to loňské finále pro mě bylo překvapením a zopakovat to dva roky po sobě je výjimečné. Je to nesmírná čest, že se mi to podařilo," řekl.

Hokejisté mu "pomohli"

V obou případech mu ale museli "pomoct" čeští hokejisté. Kdyby do finále postoupili, Jeřábek by šanci nedostal. "Že bych měl radost z toho, že Češi do finále nepostoupili, to ne. Jsem Čech, takže samozřejmě našim hokejistům úspěch přeji. Bohužel to ale jde ruku v ruce. Když nepostoupí český tým, tak český rozhodčí má větší šanci," konstatoval Jeřábek.

Nejlepší rozhodčí uplynulého ročníku extraligy poukázal na to, že jeho delegace na finále je i zásluha Českého svazu ledního hokeje (ČSLH), domácí komise rozhodčích i zavedení profesionálního programu pro české sudí. "Díky němu se můžu pískání věnovat naplno. Bez toho by se mi to nepodařilo," připustil.

Stejně jako pro hráče je i pro rozhodčího finálový zápas MS velkým zážitkem. Atmosféru si ale Jeřábek pořádně užil až po skončení utkání. "Při zápase ji člověk tolik nevnímá a ani nemůže, protože se soustředí na dění na ledě. Aby mu něco neuteklo. Až když to skončí, tak si uvědomí tu atmosféru a lidi kolem," řekl Jeřábek.

Jako na přáteláku

V Helsinkách i ve Stockholmu si vyzkoušel, jaké je to řídit utkání ve vyprodaných arénách, ale i na prakticky prázdném stadiónu. "Je pravda, že utkání, kde je 12.500 diváků, se píská lépe než zápas, kde bylo asi 530 fanoušků. To mi přijde až nedůstojné na mistrovství světa, člověk si připadá jako na přátelském utkání," podotkl.

Do Soči by Jeřábek už mohl teoreticky letět jako profesionální rozhodčí Kontinentální ligy. Po sezóně mu totiž skončila smlouva s Českým svazem ledního hokeje a momentálně řeší svou budoucnost. A z KHL je o jeho služby údajně zájem.

"Teď si pár týdnů odpočinu, protože sezóna byla opravdu dlouhá, a pak se rozhodnu. Uvidíme, jestli přijde konkrétní nabídka z KHL, a pokud ano, tak to budu muset s českým svazem řešit. Teď jsem rozhodčí na volné noze," pousmál se Jeřábek. ČSLH ale o jeho služby nadále stojí a novou smlouvu mu již přislíbil.

Stejně jako v případě hokejistů lze ale očekávat, že finanční podmínky v KHL budou pro rozhodčí výrazně lepší než v domácí soutěži. "Asi to tak bude, pro hráče i rozhodčí jsou v KHL ekonomické podmínky nejlepší v Evropě. Konkrétní nabídku jsem ale nedostal. Navíc, i kdybych to věděl, tak bych to asi nesměl říct," přiznal.

Reklama

Související témata: