Hlavní obsah

Všichni už jsme nadržení, přiznává Špaček a cítí, že by měl někdy ze střídačky skočit na led

Minsk

Naposledy před startem mistrovství světa si vyzkoušeli ledovou plochu v Aréně Čižovka. Čeští hokejisté absolvovali před svým večerním úvodním duelem mistrovství světa proti Slovensku půlhodinové rozbruslení a už se těší, že šampionát v běloruském Minsku konečně vypukne. To platí i o Jaroslavu Špačkovi, který si coby obránce zahrál na šesti MS, teď se ale dočká premiéry v pozici asistenta trenéra.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér české hokejové reprezentace Vladimír Růžička (vpravo) a asistent Jaroslav Špaček.

Článek

„To čekání bylo dost dlouhý a všichni už jsme nadržení na hraní hokeje," přiznává Špaček, který spolu s hlavním koučem Růžičkou a jeho asistentem Weissmannem rozebírali hru Slováků na videu, aby pak svým svěřencům mohli předat pokyny, co by na Vůjtkův tým mělo platit.

„Pozorovali jsme, jak hrají v obranném i útočném pásmu, jak zakládají útoky, ale i jak hrají v přesilovkách a oslabeních. Hodně se tlačí do branky, mají dobré protiútoky i gólmana. Určitě jsou ale silnější v útoku než v obraně, všiml si čtyřicetiletý trenér.

Na Slováky by měla platit agresivní hra

„Na Slováky by měla platit agresivní hra. Chceme hrát defenzivní hokej a vyrážet do protiútoků. Musíme být silní na puku a cpát se do branky, aby přicházely větší šance. Když kluci budou dodržovat taktické pokyny, které se jim snažíme dávat, bude to dobré. Každý z kluků to sice ve svém klubu hraje trošičku jinak, tady se ale všichni musíme přizpůsobit jedné taktice," uvedl Špaček.

Ten se mistrovství světa jako hráč zúčastnil hned šestkrát a získal tři zlaté medaile. V Minsku se ale dočká trenérské premiéry na šampionátu. „Teď jsem o hodně klidnější, moc nervózní nejsem. Máme tady vynikající skupinu hráčů, kteří už něco dokázali v klubech nebo na mezinárodní scéně. Spolupracuje se mi s nimi dobře."

A přiznává, že jako kouč má na mistrovství světa mnohem více práce. „Tehdy jsem přišel na stadión, udělal jsem si svoje a za dvě hodiny byl hotový. A pak už jen příprava na zápas. Teď hokej probíráme pořád, žijeme jím v podstatě 24 hodin denně. A hlavně jsem dřív nemusel trávit tolik času s trenéry," rozesměje se rodák z Rokycan.

Když se hráči v zápase nedaří, uklidňuje ho

Větší zodpovědnost za tým teď ale nepociťuje. „Spíš cítím, že bych měl na led skočit a něco udělat, když to nejde. Ale takhle jsem to měl už v Plzni. Tam jsem se sice v předminulé sezóně na led vrátil, ale to už se teď nestane," znovu se uculuje Špaček, který se coby bývalý obránce snaží být trenérovi Růžičkovi prospěšný svými postřehy.

„Během zápasu je potřeba vycítit určité detaily a zareagovat na ně. Poznat, komu se zrovna daří, komu ne. Zjistit, kdo je v psychické pohodě a jestli ho můžu na led znova nasadit. Hráče musím uklidnit, když mu to nejde, a posunout ho dál," vyjmenovává úkoly, které jej v průběhu duelů čekají. „Ještě v tom nejsem úplně nejlepší, ale mám na to na střídačce další dva trenéry," říká Špaček.

Utkání se Slovenskem začíná v 19:45 SELČ, přímý přenos vysílá ČT Sport. Podrobnou on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.