Hlavní obsah

Rozhodčí jsou strašně špatným článkem šampionátu, naříká Špaček

Minsk

Během sobotního zápasu s Dánskem se na střídačce vehementně rozčiloval, když američtí sudí Keith Kaval a Steve Patalie uznali za stavu 3:1 pro Čechy druhý gól Seveřanů z hole Jespera Jensena, přestože Jannik Hansen v té době bránil v brankovišti v práci Alexandru Salákovi. V neděli už z asistenta trenéra české hokejové reprezentace Jaroslava Špačka emoce vyprchaly, na výkony arbitrů na šampionátu v Minsku se ale hněvá stále. „Myslím si, že rozhodčí jsou strašně špatným článkem tohoto mistrovství světa," řekl.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér české hokejové reprezentace Vladimír Růžička (vpravo) a asistent Jaroslav Špaček.

Článek

Právě druhý gól Dánů necelých pět minut před koncem třetí třetiny podle Špačka zápas hrubě ovlivnil. Čeští reprezentanti v samém závěru základní hrací doby inkasovali ještě potřetí a nakonec prohráli 3:4 po samostatných nájezdech.

„Jejich hráč vlítnul za Saláka, ještě do něj trošku strčil a dostali jsme z toho gól. Třeba Jirkovi Novotnému přitom třikrát pískli, že stál v brankovišti a on přitom stál před gólmanem," rozčiloval se Špaček a mrzelo jej, že se rozhodčí o situaci předcházející druh dánské brance nejeli poradit s kolegou u videa.

„Oni to sice dělat nemusejí, a to je právě možná trošičku škoda. Je mi jasný, že když udělají chybu, budou nám pak vysvětlovat, že se hráč Saláka nedotknul. Ve finále se s tím nedá vůbec nic dělat, jenže my teď kvůli tomu budeme bojovat vlastně o přežití," připomíná Špaček, že vyřazovací boje začínají národnímu týmu už dnešním utkáním s Norskem.

Rozhodčí si stejně udělají, co chtějí

Před startem mistrovství světa přitom s Vladimírem Růžičkou a trenéry dalších reprezentací navštívil schůzi direktoriátu turnaje věnovanou rozhodčím. Na ní se právě pohyb hráčů v brankovišti projednával. „Říkali nám tam, že se to bude důsledně pískat. A pak ve finále zjistíte, že je to vlastně úplně jedno. Rozhodčí si s tím stejně udělají, co chtějí," mávl rukou Špaček.

Olympijský vítěz z Nagana a trojnásobný mistr světa měl v zápase s Dánskem k arbitrům i další výhrady. „Měli jsme přesilovku, jejich gólman dostal do masky a okamžitě se pískalo. Nás naopak v podobné situaci nechali dvacet vteřin trápit, a když jsme získali puk a mohli ho vyhodit ven, najednou to pískli. A ještě se vhazovalo v útočném pásmu Danů. To si strašně protiřečí," pokrčil rameny.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.