Hlavní obsah

Červenka: Věřím, že do čtvrtfinále půjdeme z třetího místa a pak předvedeme ten nejlepší hokej

Minsk

Pochopitelně že jej těšilo, že důležitý zápas s Norskem o postup do čtvrtfinále česká hokejová reprezentace na mistrovství světa zvládla. Roman Červenka ale litoval, že z mnoha šancí mužstvo vstřelilo jen jediný gól a o hubenou výhru se tak muselo strachovat až do posledních vteřin. „Ale vyhráli jsme a tři body získali. Hlavně pro psychiku je to důležité, do zápasu s Francouzi můžeme jít trochu klidněji,“ řekl osmadvacetiletý útočník. Čtvrtfinále už má národní tým jisté, v duelu s Francouzi půjde o třetí příčku ve skupině A.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Jaromír Jágr se raduje z gólu proti Itálii, gratuluje mu Roman Červenka.

Článek

Přiznejte, neměl jste v závěru zápasu obavy, aby se neopakoval scénář z duelu proti Dánům, kdy jste o náskok přišli a nakonec po nájezdech prohráli?

Byly to nervy, protože vést o jeden gól je málo a můžete ho dostat v poslední vteřině. Kdybychom proměnili některé z mnoha šancí, bylo by to klidnější. Ale nešlo to, dali jsme i několik tyček. Chybělo nám i štěstí.

Oproti předešlým zápasům jste se víc tlačili do branky, že?

Ale chce se to tam cpát ještě víc, pořád tomu něco chybí. V takto důležitém zápase hrát do poslední minuty 1:0 je prostě málo. Potřebujeme hrát ještě líp. Věřím, že se to ještě zvedne. Byl to pro nás strašně důležitý zápas. Podle toho taky vypadal, bylo to takové upracované.

Cítil jste však, že oproti zápasu s Dánskem šel výkon nahoru?

Všichni jsme si uvědomili, že není čas na to prohrát. Že je to důležitý zápas o to, jestli budeme hrát čtvrtfinále. Od začátku jsme museli hrát nadoraz a vytvářet si šance. Přeci nebudeme pasivní s Nory. Tím nechci říkat, že je to špatný mančaft, ale my snad máme lepší hráče. Chtěli jsme diktovat tempo hry. Jen škoda těch gólů...

Kdy tedy přijde zápas, kdy se gólově utrhnete?

Ono je těžké to někomu nasypat. Všichni bruslí a brání. Pro nás je pozitivní, že jsme šance aspoň měli. Musíme v tom pokračovat a věřit, že se produktivita zvedne. Doufám, že to načasování přijde už teď.

V čem vidíte největší problém, že nejste efektivní?

Ono je to někdy i o centimetrech, dneska jsme několikrát trefili tyč. Někdy můžete hrát dva zápasy v kuse a gól stejně nedáte. Opakuju - hlavní je, že jsme si šance vypracovali. A pozitivní je i to, že jsme zlepšili obranu. Protože dostat tři góly je moc, zvlášť v důležitých zápasech.

V úterý vás čeká další důležitý duel proti Francii..

Bude to zápas o třetí místo ve skupině, což je pro nás důležité. Věřím, že se do čtvrtfinále dostaneme právě z třetího místa a pak předvedeme ten nejlepší hokej, který umíme. Všichni víme, o co hrajeme, není potřeba si k tomu moc co říkat.

Jak dopadne úterní zápas českých hokejistů s Francií?
vyhrají Češi
85,8 %
vyhraje Francie
14,2 %
Celkem hlasovalo 83133 čtenářů.

Reklama

Související témata: