Hlavní obsah

Kubina kvůli narození dcery odložil návrat na led

OSTRAVA

Hokejový obránce Pavel Kubina dal před svým očekávaným návratem do sestavy Toronta v zámořské NHL přednost radostné rodinné události. Přestože měl po zranění nastoupit v dresu Maple Leafs původně už ve čtvrtečním utkání v Bostonu, narychlo odletěl do České republiky, aby byl přítomen porodu. Jeho přítelkyně Andrea Černíková ve čtvrtek přivedla na svět dceru Terezu.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Pavel Kubina v reprezentačním dresu.

Článek

Devětadvacetiletý český reprezentant se tak místo tvrdé hokejové bitvy stal šťastným otcem. "Je to skvělý pocit," vzkázal loňský mistr světa z Vídně. "Člověk si až teď uvědomí, jak je sport nepodstatný," řekl Kubina dojatě na podvečerním setkání s novináři.

Přímo u porodu nakonec nebyl, přestože se na příchod prvorozeného potomka tolik těšil. Přírodě však neporučil. "Andrea už ve čtvrtek ráno volala, že to na ni jde. Původní termín byl přitom až v pondělí třináctého. Chtěl jsem být u toho, ale nejdůležitější je, že jsou obě holky zdravé," řekl Kubina, který je pyšným otcem od čtvrtka 18:30. Radostná zpráva k němu dorazila zrovna, když se chystal k odletu z Toronta.

Toronto mu sehnalo speciál

Čtvrtek za Atlantikem byl pro statného zadáka vůbec hektický. S týmem už se v Bostonu připravoval na utkání, v němž si měl odbýt po zranění svou ligovou premiéru v barvách Maple Leafs. Po dopoledním rozbruslení se ale všechno změnilo a ze Spojených států spěchal zpátky.

"Stoprocentně jsem měl hrát," potvrdil Kubina. Nemůže si vynachválit vstřícný postoj klubového vedení. "Když jsem šel za trenérem, že chci domů, narychlo mi sehnali malý speciál. Z Toronta do Ostravy jsem přiletěl za neuvěřitelných sedm hodin, bez pomoci klubu bych to tak rychle absolutně nezvládl. Do porodnice jsem dorazil akorát, když se Andrea probouzela z narkózy," líčil sběh událostí.

Chtěl pro dceru "třináctky"

Ani dnes si však neodpočal. Čas strávený v nemocnici prokládal vyřizováním formalit. "Zařizoval jsem rodný list. Když nevyšlo pondělí třináctého, chtěl jsem, aby holka měla v rodném listu na konci třináctky, ale ani za podpis mi to úřednice neudělaly," usmíval se Kubina, který takřka celou hokejovou kariéru nosí třináctku na zádech.

Pořádně ještě dceru ani nestihl zapít. Na palubě letadla si jen decentně přiťukl s kondičním trenérem a kamarádem Igorem Horylem, který s ním v Torontu pobýval. "Nechtěl jsem přiletět v podnapilém stavu," vysvětlil. Budoucí tchán František Černík zato už slaví. "A ještě malou ani neviděl," žaloval Kubina s úsměvem.

Plánují celkem tři potomky

Ještě do neděle si hokejista bude naplno užívat roli novopečeného otce, pak znovu zamíří za svými profesionálními povinnostmi. Minimálně měsíc bude muset vydržet sám. "Dřív určitě nepůjde, aby za mnou přiletěli. Pak uvidíme," tvrdil Kubina, který se snoubenkou plánuje celkem tři potomky. "Ale třeba mě to přejde, jestli malá bude moc řádit," zapřemýšlel.

Klub tak oslavuje již druhého potomka svých hráčů během tohoto týdne, neboť snoubenka útočníka Alexandera Steena porodila v úterý chlapečka. "Mají to zapíjet o víkendu, ale to nestihnu. Až budeme někdy na tripu, kluky pozvu na večeři a oslavíme to. Už ráno v Bostonu mě na rozbruslení tlačili, ať na nic nečekám a letím. Od celého klubu cítím velkou podporu a chci mu ji na ledě vrátit," zavázal se Kubina.

Reklama