Hlavní obsah

Havlát a Kaberle se těší na Utkání hvězd, Haška mrzí neúčast

NEW YORK

Hokejové utkání All Stars NHL v Dallasu se ponese z českého pohledu ve znamení nastupující generace, protože tradiční hvězdy Jaromír Jágr a Dominik Hašek ve výběru chybí. Na svou první účast v prestižní exhibici se zato těší útočník Martin Havlát z Chicaga, podruhé se představí bek Tomáš Kaberle z Toronta. Zatímco Jágr se bude v pauze na konci ledna dávat zdravotně dohromady, Haška neúčast mrzí.

Článek

Duel mezi Východní a Západní konferencí se uskuteční v Dallasu 24. ledna a Hašek se dárku ke svým dvaačtyřicátým narozeninám, které oslaví o pět dnů později, v podobě nominace nedočkal. I když vládne celé soutěži s průměrem 2,03 inkasované branky na zápas, dostali ze Západu přednost jiní.

Při výběru vedení soutěže po konzultaci s generálními manažery jednotlivých týmů byli vybráni Miikka Kiprusoff z Calgary a Marty Turco z Dallasu. Roberta Luonga z Vancouveru zvolili do zahajovací sestavy fanoušci. "Myslel jsem, že tam budu. Ale nejsem ve volební komisi. Nevím, jak se na to tváří trenér a vedení klubu, ale za sebe můžu říct, že jsem trošku zklamaný," řekl Hašek deníku Detroit Free Press.

Generální manažer Detroitu je překvapený

Nenaváže na šest startů z let 1996-99, 2001 a 2002. "Ale kvůli účasti v All Star Game jsem se do Detroitu nevracel," uvedl gólman s tím, že má na sklonku kariéry jiné cíle. I když je vedení Detroitu na jednu stranu rádo, že jejich první brankář nebude v Dallasu riskovat zranění, nominaci by si Hašek prý zasloužil. "Má statistiky pro All Star Game. Možná jsem zaujatý, ale chytá dobře a zasloužil by si to," prohlásil generální manažer Red Wings Ken Holland.

V Rangers naopak všichni přivítali, že Jágr využije týdenní přestávky. Devítinásobný účastník Utkání hvězd potřebuje nabrat sílu po květnové operaci levého ramena a také dát odpočinout poraněné kyčli. "Bavili jsme se o tom, že by bylo lepší, abych tam nejel," prohlásil čtyřiatřicetiletý Jágr v newyorském tisku.

Kaberle je jediným zástupcem Toronta

Naopak premiérového startu se nemůže dočkat pětadvacetiletá hvězda Chicaga Martin Havlát, který zažil atmosféru All Star Game jen v roce 2002 jako účastník Utkání nadějí v Los Angeles. "Je to velké ocenění. Ale myslím si, že by si to zasloužili všichni spoluhráči, protože mi k tomu pomohli," citoval deník Chicago Sun-Times Havláta. Po zranění kotníku ho v minulých dnech trápila i třísla, ale už se vrátil do sestavy Blackhawks.

O tři roky starší Tomáš Kaberle naváže na start z roku 2002 a na druhé Utkání hvězd v kariéře se těší, i když ví, že ostatní hráči mohou skoro týden odpočívat. Z Toronta byl zvolen do výběru jako jediný. "Z našeho týmu by mohl být vybrán kdokoliv, proto je to velké ocenění. Bude skvělé si zahrát s takovými hokejisty. Těším se, snad bude padat hodně gólů," prohlásil produktivní bek.

Přehled českých účastníků Utkání All Star:
1985 - Miroslav Fryčer (Toronto Maple Leafs)
1992 - Jaromír Jágr (Pittsburgh Penguins)
1993 - Jaromír Jágr (Pittsburgh Penguins)
1996 - Roman Hamrlík (Tampa Bay Lightning), Dominik Hašek (Buffalo Sabres), Jaromír Jágr (Pittsburgh Penguins)
1997 - Dominik Hašek (Buffalo Sabres)
1998 - Dominik Hašek (Buffalo Sabres), Robert Holík (New Jersey Devils), Jaromír Jágr (Pittsburgh Penguins)
1999 - Roman Hamrlík (Edmonton Oilers), Dominik Hašek (Buffalo Sabres), Robert Holík (New Jersey Devils), Jaromír Jágr (Pittsburgh Penguins), Martin Straka (Pittsburgh Penguins)
2000 - Petr Buzek (Atlanta Thrashers), Radek Bonk (Ottawa Senators), Patrik Eliáš (New Jersey Devils), Milan Hejduk (Colorado Avalanche), Jaromír Jágr (Pittsburgh Penguins), Martin Ručinský (Montreal Canadiens), Petr Svoboda (Tampa Bay Lightning), Roman Turek (St. Louis Blues)
2001 - Radek Bonk (Ottawa Senators), Roman Čechmánek (Philadelphia Flyers), Dominik Hašek (Buffalo Sabres), Milan Hejduk (Colorado Avalanche)
2002 - Patrik Eliáš (New Jersey Devils), Dominik Hašek (Detroit Red Wings), Jaromír Jágr (Washington Capitals), Tomáš Kaberle (Toronto Maple Leafs), Jaroslav Modrý (Los Angeles Kings)
2003 - Roman Hamrlík (New York Islanders), Jaromír Jágr (Washington Capitals)
2004 - Jaromír Jágr (New York Rangers), Filip Kuba (Minnesota Wild), Pavel Kubina (Tampa Bay Lightning), Robert Lang (Washington Capitals), Tomáš Vokoun (Nashville Predators)
V letech 2005 a 2006 se nehrálo, nejdříve kvůli výluce v NHL a poté kvůli olympijským hrám v Turíně.

Reklama