Hlavní obsah

Ottawa otočila třetí finálové utkání proti Anaheimu

OTTAWA

Hokejisté Ottawy přehráli v prvním finálovém utkání před vlastním publikem Anaheim a snížili stav série finále play-off NHL na 1:2. Senátoři museli v zápase třikrát dohánět jednogólový náskok soupeře, přesto nakonec dokázali skóre otočit a vyhrát 5:3. Ottawští budou mít příležitost srovnat stav série v pondělí, kdy je na programu čtvrtý duel.

Článek

Hráči kanadského celku se sice od počátku snažili dostat svého soupeře pod tlak aktivní útočnou hrou, ze vstřeleného gólu se však jako první radovali hosté. Ve 4. minutě si útočník Ducks Kunitz vynutil faul Reddena a jeho nedovolený zákrok potrestal McDonald poté, co jej v ideální pozici nalezl přihrávkou zpoza Emeryho branky Selänne.

Anaheim se poté snažil vycházet především ze zabezpečené obrany, Senátoři však zvyšovali své úsilí a postupně dostali hosty pod tlak. Od 15. minuty uzamkli Kačery v jejich obranném pásmu a o pár minut později se poprvé rozsvítilo světlo i za gólmanem Ducks Giguerem, když Neila vybídl k vyrovnání přesným pasem z levého rohu Kelly. Ke konci první třetiny ještě nebezpečně vystřelil Phillips, ale jen těsně minul a trefil boční konstrukci Giguerovy branky.

I do druhé části vstoupili lépe hokejisté Anaheimu. Ve 22. minutě se v obrovské šanci ocitl Moen, ale ve snaze dorazit Prongerovu střelu od modré netrefil odkrytou branku a jeho pokus skončil na tyči. Vedení na svou stranu ale již hosté strhli v 26. minutě, kdy Perry vybruslil zpoza Emeryho branky a nikým neatakován zasunul puk za kanadského gólmana.

Třikrát prohrávala Ottawa o gól, pokaždé dokázala vyrovnat

Domácí ale s odpovědí dlouho neváhali a o 27 sekund později bylo opět vyrovnáno. Fisher byl úspěšnější na vhazování, poslal puk za sebe, kde již čekal připravený Volčenkov a jeho dělovka tečovaná Fisherem rozjásala domácí publikum.

Ani radost Senátorů však neměla dlouhého trvání. Již v 28. minutě zakončil útočný výpad Kačerů Penner, Emery jeho střelu vyrazil přímo ke Getzlafovi a ten pohodlně zvýšil na 3:2 pro Anaheim. Od 34. minuty ale měla Ottawa výhodu dvou přesilových her za sebou a při druhé z nich se znovu dočkala vyrovnání. Reddenova tečovaná střela zasáhla kapitána domácích Alfredssona do brusle a od ní se odrazila přímo do branky. Sudí po konzultaci s rozhodčím u videa gól uznal.

Obrat završili Senátoři v závěru prostřední části. V 39. minutě zavezl puk do útočného pásma ruský forvard Saprykin, kotouč převzal McAmmond, který se snažil přihrát najíždějícímu Schubertovi. K tomu se však puk ani nedostal, neboť si jej nešťastně srazil do vlastní sítě zadák Ducks Pronger. Několik okamžiků před druhou sirénou ještě vypálil Redden, ale jeho dělovka od modré jen rozezvučela tyč Giguerovy branky.

Třetí třetinu zpestřila šarvátka několika hráčů

Domácí byli při chuti a hned v úvodu třetí třetiny se dostali do dobrých příležitostí útočníci Schaefer a Spezza. V 43. minutě rozvířil emoce v hale Scotiabank Place hostující zadák Pronger, který tvrdě atakoval McAmmonda. Ottawský útočník se z ledu zvedl až za delší chvíli a odjel na střídačku s pomocí svých spoluhráčů. O pár chvil později Prongera napodobil Getzlaf, jenž sestřelil Neila a rozpoutala se šarvátka několika hráčů, kteří poté zaplnili obě trestné lavice.

Poslední gólový okamžik utkání přišel zhruba v polovině poslední dvacetiminutovky. Domácí útočník Vermette vybojoval kotouč u hrazení, všiml si dobře najíždějícího Volčenkova a ten stanovil výsledek na konečných 5:3 pro Ottawu. Kačeři sice v závěrečných minutách vrhli všechny zbývající síly do útoku, Senátoři si však své vedení pohlídali.

Stanley Cup - finále
Ottawa Senators - Anaheim Ducks 5:3 (1:1, 3:2, 1:0)
Branky a nahrávky: 17. Neil (Kelly, Meszároš), 26. Fisher (Volčenkov), 37. Alfredsson (Redden, Corvo), 39. McAmmond (Saprykin, Schubert), 49. Volčenkov (Vermette, Kelly) - 6. McDonald (Selänne), 26. Perry (Penner, Getzlaf), 28. Getzlaf (Penner, Perry). Rozhodčí: Devorski, O'Halloran - Heyer, Morin. Vyloučení: 8:12. Využití: 1:1. Zásahy brankářů: Emery 22/19 – Giguere 29/24. Diváci: 20 500. Stav série: 1:2.
Ottawa: Emery - Volčenkov, Phillips, Meszároš, Redden, Preissing, Corvo - Heatley, Spezza, Alfredsson - Schaefer, Fisher, Comrie - Vermette, Kelly, Neil - Saprykin, McAmmond, Schubert. Trenér Bryan Murray.
Anaheim: Giguere - O'Donnell, Pronger, Beauchemin, S. Niedermayer, Huskins, Jackman - Kunitz, McDonald, Selänne - Penner, Getzlaf, Perry - Moen, Pahlsson, R. Niedermayer - May, Marchant, Thornton. Trenér Randy Carlyle.

Reklama

Související témata: